Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Ο επόμενος διαχειριστής μιάς προβληματικής επιχείρησης που λέγεται Ελλάδα.

Με τις ατέλειωτες προεκλογικές συζητήσεις γύρω από την οικονομία, πέρασε στο πολίτη ένα αίσθημα ανασφάλειας, ζαλίστηκε τελείως από τα νούμερα και τις εναλλασσόμενες λογιστικές καταστάσεις που ακούει και διαβάζει.


Ο λαός πλέον μετά τη προεκλογική ομιλία των δύο αρχηγών των μεγάλων κομμάτων στη ΔΕΘ, δεν μπορεί να έχει συμμετοχή μαζική και δυναμική.

Τα ίδια τα στελέχη των κομμάτων, έχασαν την επαφή με τους πολίτες, οι οποίοι μάλιστα μη καταλαβαίνοντας τίποτα, άρχισαν να τους ζητούν τη βοήθεια ώστε να μπορέσουν να συμπληρώσουν από τώρα, τη νέα φορολογική τους δήλωση.

Η πολιτική αντιπαράθεση για την οικονομία κούρασε αφάνταστα το λαό.

Η ΝΔ παραδίδει την εξουσία στον επόμενο «τσάρο» του ΠΑΣΟΚ, με κληρονομιά ...;κάποια άγνωστα τελικά δίς χρεών, περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους, δημόσιες δαπάνες αυξημένες μόνο το 2009 κατά 20%, και έσοδα από έμμεσους φόρους το 70% (δυστυχώς μόνο το υπόλοιπο 30% είναι οι έμμεσοι φόροι).

Από την άλλη ο Παπανδρέου, κύριος του παιγνιδιού, κρατά κλειστά τα οικονομικά χαρτιά του, με τη σιγουριά του νικητή και μπαλαντέρ ότι «τελικά δεν ήξερα το ύψος του συνολικού χρέους».

Η οικονομία το τελευταίο μετεκλογικό διάστημα, φαίνεται αισιόδοξη, προδικάζει το εκλογικό αποτέλεσμα (όχι ίσως και την αυτοδυναμία, εξαιτίας των γνωστών «δυνάμεων» που πιθανώς δεν τον θέλουν ισχυρό).

Μέχρι πρότινος (το Πάσχα ';09 τα συμφέροντα τον αποκαλούσαν «Γιωργάκη» και αίφνης βαπτίστηκε «Γιώργος». Μέχρι πρότινος δεν κυκλοφορούσε χρήμα στην αγορά και ξαφνικά γεμίσαμε ρευστότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μόνο που η σημερινή εικόνα της οικονομίας δεν ανταποκρίνεται στη πραγματική οικονομία.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι, ξένα funds, ψάχνουν για αγοραστές και διατυμπανίζουν ξαφνικά την αισιοδοξία τους για την άνοδο του ΧΑ μέχρι τα Χριστούγεννα ';09 στις 3000 μονάδες και την Ανοιξη 2010 στις 3200 μονάδες (εξαίρεση αποτελεί η είδηση που μίλαγε για 4500 μονάδες το Πάσχα 2010) !

Μπαράζ αναβαθμίσεων για τους ελλην τραπεζικούς τίτλους.



Βλέπουν το φώς της δημοσιότητας για καθαρά κέρδη τραπεζών στο 9μηνο φέτος πάνω από 2 δις ¬. Μόνη της η Εθνική θα παρουσιάσει καθαρά κέρδη πάνω από 1 δις, και σημειώνεται μάλιστα ότι τα κέρδη της αναλογούν στα συνολικά κέρδη του υπόλοιπου τραπεζικού συστήματος.

Αναμενόμενα χονδρικά κέρδη της Alpha 340 εκατ ¬, της Eurobank 280 εκατ, της Pireos 200 εκατ, της Marfin popular Bank 150 εκατ ¬, κλπ. Σίγουρα αυτά τα κέρδη είναι αισθητά μειωμένα (κατά 40-45 % περίπου) ως προς το αντίστοιχο περσινό διάστημα.Τα επιτελεία των τραπεζών αναμένοντας το τελικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, που ακούστηκαν δηλώσεις για φορολόγηση των τραπεζικών κερδών, ετοιμάζονται να προλάβουν τις εξελίξεις με τη δημιουργία υψηλότερων προβλέψεων.
Εκτιμάται ότι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (από επιχειρήσεις και νοικοκυριά) διαμορφώνεται πλέον στα 17,5 δις ¬.
Με όλα τα ανωτέρω, οι ξένοι οίκοι αύξησαν τις τιμές -στόχους των τραπ. μετοχών, δείχνοντας άπλετη εμπιστοσύνη στις προοπτικές του κλάδου.Οι 3 παγκόσμιοι χρηματιστηριακοί "market making" (Merril Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan) μας βομβαρδίζουν με μπαράζ αναβαθμίσεων.

Αποδόσεις από 170 - 260% έδωσαν οι τραπεζικοί τίτλοι από τα χαμηλά του Μαρτίου. Θεωρούν τώρα πως η τάση στη Σοφοκλέους , ενόψει και του αναμενόμενου εκλογικού αποτελέσματος θα παραμείνει θετική (ενώ το καλοκαίρι οι προβλεπόμενες τιμές ήσαν πολύ χαμηλότερες).
Η σημερινή διεθνής οικονομική βελτίωση, κάνει κάπως πιο εύκολη τη αντιμετώπιση της οικον κρίσης, ως προς εκείνη προ 4-8 μηνών.Ετσι η αναμενόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει μέν λιγότερα εξωτερικά προβλήματα από τη διεθνή κρίση, θα παραμείνουν όμως τα αιώνια ελληνικά δημοσιονομικά προβλήματα του συνεχώς αυξανόμενου χρέους.
Η Ελληνική οικονομία πλέον έχει ανάγκη από «άμεση ένεση ρευστότητας» για να κινηθεί η πραγματική οικονομία. Χρειάζεται να πέσουν χρήματα στην αγορά, να τονωθεί η ζήτηση αλλά το κυριώτερο όλων είναι να μπορέσει να «αλλάξει η ψυχολογία» της κατανάλωσης.
Να φύγει το σημερινό κλίμα του φόβου και της ανασφάλειας, από τις πρώτες ...;ώρες της διακυβέρνησης της χώρας. Αρα το άμεσο πρόβλημα του εν δυνάμει νέου Πρωθυπουργού είναι «ένα και μοναδικό». Να μας παρουσιάσει τον επόμενο «τσάρο», ενόψει της νέας αλλαγής.Είναι η μοναδική και άμεσης προτεραιότητας κρίσιμη επιλογή του Πρωθυπουργού, για να του παραδώσει το τιμόνι της οικονομίας αλλά και για τις άμεσες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες που μας περιμένουν σύντομα στη γωνία.

Το προφίλ του νέου τσάρου, θα πρέπει αναμφισβήτητα να είναι ένας ικανός μάνατζερ που θα είναι πρόθυμος να «θυσιαστεί στη πλατεία Συντάγματος». Τον περιμένουν τεράστια προβλήματα και deals. Αλλωστε μη ξεχνάμε ότι, όλοι, μα όλοι οι υπουργοί οικονομίας (ανεξαρτήτως κόμματος), μετά τη θητεία τους στη καρέκλα του υπ. οικονομίας, ξεχάστηκαν ακόμη και από την ίδια τη μάνα τους.Ησαν όλοι Τους, πρόβατα στο σφαγείο, η εμπροσθοφυλακή της ατμομηχανής.

Ισως αυτός είναι και ο λόγος που δεν δέχθηκε ο Λουκάς Παπαδήμος και τη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Mήπως ο Παπανδρέου, έπρεπε να είχε ήδη ανακοινώσει (παράτυπα σαφώς) το όνομα Αυτού ? Από αυτόν εξαρτόμαστε Ολοι, στην Ελλάδα και στο ΧΑ.

Προνομιούχοι και μη !
«Αυτός και μόνο», θα είναι τα επόμενα 3 χρόνια ο Πρόεδρος - Διευθύνων Σύμβουλος και Διαχειριστής, μιάς προβληματικής επιχείρησης που λέγεται «Ελλάδα».
Αυτόν και μόνο, πρέπει να εμπιστευτούμε ! .
Από doridas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου