Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Ρομαν Πολάσνκι: Παιδεραστής, βιαστής φυγόδικος... αλλά ΑΓΑΠΗΤΟΣ;


Ο γνωστός σκηνοθέτης συνελήφθει στην Ζυρίχη για ένα ζήτημα που εκρεμμεί από το 1978.

Την εποχή εκείνη ο Πολανσκι συνελήφθει στο Los Angeles, με την κατηγορία της σεξουαλικής πράξης με ανήλικη. Ο 42χρονος παραδέχθηκε την πράξη του αλλα ισχυρίστηκε ότι η δεκατριάχρονη ήταν σεξουαλικά έμπειρη (!) και πως υπήρχε σύνεση από μέρους της. Στις ΗΠΑ απαγορεύεται η σεξουαλική πράξη ενήλικου με ανήλικο, και θεωρείται "νόμιμος βιασμός" άσχετα από το αν υπάρχει σύνεση από τις δύο πλευρές.

Οι λεπτομέρειες όμως τις υπόθεσης δεν άφηναν τέτοια περιθώρια. Σύμφωνα με την Samantha Geimer, ο Πολάνσκι πλησίασε την μητέρα της και ζήτησε να την φωτογραφίσει για το περιοδικό Vogue. Η δέυτερη φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του ηθοποιού Jack Nicholson στις 10 Μαρτιού 1977. Ο Πολάνσκι ζήτησε από την κοπέλα να πιει σαμπάνια για της ανάγκες της φωτογράφισης και μαζί με αυτήν της έδωσε το υπνωτικό methaqualone. Η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιήτω εκτενως στα τέλη του 60 κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, λόγω της αυξημένης ευαισθησίας σε συνδυασμό με την χαλάρωση και ευεξία που προκαλούσε. Εν συνεχεία την βίασε. Το θύμα μύνησε τον Πολάνσκι και εντέλει υπήρξε συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ τους.

Αρχικά το κατηγορητήριο ήταν εξαιρετικά βαρύ αλλά έπειτα από διαπραγματεύσεις υπήρξε συμφωνία και ο εισαγγελεάς συμφώνησε να καταδικαστεί μόνο για σεξουαλική επαφή με άτομο κάτω των 14. Διετάχεθει να παρουσιαστεί σε ψυχιατρική κλινική για παρακολούθηση από όπου και βγήκε έπειτα απο 42 ημέρες. Τότε ο Πολάνσκι διέφυγε από τις ΗΠΑ πριν εκδοθεί η επίσημ απόφαση της καταδίκης του και έκτοτε δεν έχει επιστρέψει υπό τον φόβο της έκτισης της ποινής του. Διέμυνε στην Γαλλία διότι η χώρα αυτή δεν ε΄χει συμφωνία εκδοσης προς τις ΗΠΑ. Οι αρχές στην Ζυρίχη όμως βρήκαν την ευκαιρία και κατά την άφιξη του για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζυρίχης, τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι η ειδική μεταχείρηρη που χαίρει ο σκηνοθέτης από μια μεγάλη oμάδα ατόμων. Ο Francois Mitterand εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την ... σύλληψη του σκηνοθέτη! Οι υποργοί εξωτερικών της Γαλλίας και της Πολωνίας σχεδια΄ζουν να ζητήσουν από κοινόυ την απελευθέρωσή του. Ηθοποιοί του Hollywood συγκεντρώνουν υπογραφές διαμαρτυρίας!

Είναι προφανές ότι εδώ ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά! Κάποτε, σε ένα παράλογο κόσμο, τα κορίτσια παντρεύονταν με συνοικέσιο από εξαιρετικά μικρή ηλικία. Σήμερα όμως ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι παιδεραστές διώκονται ποινικά και βαρύτατα όχι διότι διέπραξαν κάποια σεξουαλική πράξη εις βάρος ανηλίκου, αλλά διότι κατέβασαν απαγορευμένο υλικό από το διαδίκτυο. Οι αρχές μάλιστα δημιουργούν τέτοιες ιστοσελίδες για να προσεγγίσουν τους παραβάτες.

Όσο για τον Πολάνσκι, μετά την προβολή της ταινίας "Roman Polanski: Wanted and Desired", οι δικηγόροι του προσπαθούν να θέσουν την υπόθεση εκτός δικαστηρίου με βάση κάποιες φερόμενες παρατυπίες των δικαστικών που απεικονίζονται στην ταινία! Έχουμε δηλαδή φτάσει σε ένα σημείο όπου το σενάριο μιας ταινίας να έχει επιρροή στα πραγματικά γεογνότα γύρω από τα οποία βασίστηκε!

Δεν είναι λοιπόν παράλογο να υπάρχει τέτοια υποστήριξη προς έναν άνθρωπο ο οποίος έχει αποδεχθεί την πράξη του και είναι βιαστής παιδεραστής και φυγόδικος εδώ και 31 χρόνια, μόνο και μόνο επειδή είναι διάσημος σταρ; Η αμερικανική δικαιοσύνη δεν χαρίζει κάστανα σε κανέναν (με λίγες εξαιρέσεις), ειδικά σε τέτοια θέματα. Το ερώτημα είναι, πόσο χαρίζεται η κοινωνία μας;

ΕΨ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου