Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Στην Ευρώπη κάνουν μόδα τη σωστή διατροφή

vegetarianΑπό το περασμένο καλοκαίρι η πόλη Γάνδη του Βελγίου θεωρείται ως η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των χορτοφάγων. Αυτό διότι, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), οι τοπικές αρχές καθιέρωσαν την Πέμπτη ως ημέρα χορτοφαγίας, όχι μόνο για την υγιεινή διατροφή αλλά και για να συμβάλουν στην προστασία του κλίματος.

Έτσι, κάθε Πέμπτη, στη γραφική αυτή πόλη της Φλαμανδίας οι καντίνες σ’ όλες τις δημόσιες υπηρεσίες προσφέρουν φαγητά χωρίς κρέας. Η χορτοφαγία εφαρμόζεται και στα σχολεία. Το δημοτικό σχολείο «De Boomgard», έχει 226 μαθητές και στην καντίνα σερβίρεται το μεσημεριανό. «Σήμερα είναι ημέρα της χορτοφαγίας, δεν τρώμε κρέας», είπε ο εντεκάχρονος Γιάκομπ Πρόις.

Η σχετική διαδικασία καθιερώθηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Με την έναρξη τις νέας σχολικής χρονιάς 2009 – 2010, στις καντίνες των 35 σχολείων της Γάνδης η Πέμπτη είναι πλέον η ημέρα των χορτοφάγων. Πουθενά κρέας, μόνο λαχανικά, αντί για μακαρόνια με κιμά, σόγια με τοφού. Ο Άρεντ, συμμαθητής του Γιάκομπ, δεν έχει αντίρρηση να τρώει συχνότερα και στο σπίτι τέτοια φαγητά. «Και το μπιφτέκι με λαχανικά είναι νόστιμο», είπε χαρακτηριστικά.

Μάθημα διατροφής στα σχολεία

Κατά την ημέρα χορτοφαγίας οι μαθητές μαθαίνουν ότι το φαγητό όχι μόνον είναι νόστιμο, αλλά και υγιεινό. Είναι μια συμβολή και στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τα υπέρβαρα παιδιά. Οι εμπνευστές και διοργανωτές της ημέρας χορτοφαγίαςμ όμως, δεν ενδιαφέρονται μόνο για την υγιεινή διατροφή. Όπως επισήμαναν, για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος, υπολογίζουν ότι απαιτούνται περίπου 15.000 λίτρα νερό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ οι κτηνοτροφικές μονάδες στον πλανήτη ευθύνονται για το ένα πέμπτο των εκπομπών ρύπων που προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Λιγότερη κατανάλωση κρέατος
σημαίνει, λοιπόν, και προστασία του κλίματος.

Ο 11χρονος Γιάκομπ ανησυχεί για το μέλλον του πλανήτη και όπως είπε, «σε μερικές εκατοντάδες χρόνια η Γη δεν θα υπάρχει, εάν συνεχίσουμε έτσι». Προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να μη γίνει αυτό. Χρησιμοποιεί πολύ το ποδήλατο και στο σπίτι επιδιώκει να τρώνε λιγότερο κρέας. «Διότι, αλλιώς θα καταστρέψουμε τη Γη και θα πεθάνουν πολλά ζώα», πρόσθεσε με έμφαση.

Θέμα χρόνου η αλλαγή συμπεριφοράς

Ένας Βέλγος καταναλώνει, κατά μέσο όρο, στη διάρκεια της ζωής του περίπου 1.800 ζώα. Με μία μόνο μέρα χορτοφαγίας την εβδομάδα είναι ήδη 250 ζώα λιγότερα. Αυτό αναφέρεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο, που διανέμεται σ’ όλα τα σχολεία της Γάνδης. Στο μάθημα γίνεται επίσης πολύς λόγος γενικότερα για το θέμα της διατροφής και κυρίως της κρεατοφαγίας. «Πάνω από 90% των γονέων υποστηρίζουν την πρωτοβουλία για την ημέρα χορτοφαγίας», είπε η διευθύντρια του σχολείου Καρολίν βαν Νέβελ.

Την ιδέα για την καθιέρωση της Πέμπτης ως ημέρας χορτοφαγίας είχε ο Τομπίας Λέναρτ, από τη βελγική οργάνωση χορτοφάγων ΕVA. «Η κρεατοφαγία είναι ακόμα αυτονόητη για τη σημερινή κοινωνία, αλλά είναι θέμα χρόνου πότε θα αλλάξει αυτή η συνήθεια. Ακόμα λέμε ότι είναι δική μου υπόθεση το πιάτο μου, αλλά εμπεδώνεται όλο και περισσότερο η πεποίθηση ότι η συμπεριφορά μας έχει συνέπειες. Όταν οι άνθρωποι θα το συνειδητοποιήσουν – και θα το συνειδητοποιήσουν κάποια στιγμή – θα αλλάξουν και τη συμπεριφορά τους στο φαγητό», τόνισε ο κ. Λέναρτ.-ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου