Η είδηση είναι ενδεικτική για τις αληθινές αλλαγές που συντελούνται στην υφήλιο στις μέρες μας. Κι αυτές δεν είναι ούτε η παλαιολιθική διαμάχη δεξιάς- αριστεράς, ούτε οι σαπισμένες ουτοπίες για πάλη των τάξεων, δηλαδή των ανθρώπων μεταξύ τους μέσα στην κοινωνία, ούτε βέβαια το άλογο κυνήγι του χρήματος.
Οι νέες μάχες είναι κατεξοχήν πολιτισμικές. Αφορούν στο δικαίωμα πρόσβασης κάθε πολίτη στις πηγές διαβίωσης κι ενημέρωσης αλλά, αντίστοιχα, και στη δυνατότητα των πηγών να φτάνουν ως τον τελευταίο πολίτη αυτής της γης. Σήμερα οι μεγαλύτερες μάχες δίνονται για το δικαίωμα όλου του πληθυσμού της γης σε φαϊ και νερό, αλλά και στη δυνατότητά τους να μετέχουν στο σύγχρονο θαύμα της Τεχνολογικής Επανάστασης.
Ας μην αρχίσουμε από την Αφρική, όπως όλοι θα περίμεναν, αλλά από τη Μέκκα του καπιταλισμού. Τον Ιούνιο του 2009 ο δήμος της πόλης Grand Junction, στο Κολοράντο των ΗΠΑ προσπάθησε να περάσει δύο καινούργιους νόμους που θα έκαναν παράνομη τη ζητιανιά, και συγκεκριμένα το να κρατά κάποιος ένα κομμάτι χαρτί με τα χέρια του ανοιχτά ζητώντας ελεημοσύνη. Αυτό που τελικά σταμάτησε τα σχέδια του δημάρχου ήταν μια δυνατή, μεγάλη, κι έντονη ομάδα αστέγων και επαναστατημένων νεολαίων.
Κανείς δεν υποστήριξε το νόμο, και πάνω από εκατό άτομα συγκεντρώθηκαν για να δείξουν την εναντίωσή τους. Η οργάνωση «Αλληλεγγύη, Όχι Ελεημοσύνη» (Solidarity Not Charity) έδινε φαγητό και νερό στους συγκεντρωμένους έξω από το δημαρχείο. Το τοπικό μουσικό συγκρότημα «Βασιλιάδες του Πρόχειρου Φαγητού» (Fast Food Kings) έπαιζαν ζωντανή μουσική, μαζί με τα «Μικρά Κοτόπουλα» (Chicken Little) που ήρθαν από ένα αυτόνομο κοινωνικό κέντρο (infoshop) άλλης πόλης στο δημαρχείο για να παίξουν ζωντανά.
Στο δημαρχείο ψήφισαν όλοι ενάντια στον ένα νόμο, και 5 προς 2, αλλά καθώς προσπαθούσαν να περάσουν αυτούς τους νόμους χωρίς τη συνήθισμένη διαδικασία, έπρεπε να συγκεντρώσουν απόλυτη πλειοψηφία. Τώρα ο δήμαρχος θα προσπαθήσει να ξαναζητήσει ψηφοφορία για τους ίδιους νόμους με άλλη διαδικασία. Οι διαδηλωτές έτρωγαν το φαγητό τους και άκουγαν τη μουσική τους έξω από το δημαρχείο, και μιλούσαν ενώ κρατούσαν πανό με μηνύματα όπως «είμαστε παντού» (”We are Everywhere”).
Οι συγκεντρωμένοι επίσης είχαν χαρτόνια γραμμένα με μηνύματα όπως «Το να είσαι άστεγος δεν είναι παράνομο» (”Homelessness is not illegal”), το σατυρικό «θα δουλεύαμε για να πληρωθούμε με ελευθερία του λόγου» (”Will Work For Free Speech”), και «το να ζητάμε βοήθεια είναι ελευθερία του λόγου» (”Asking For Help is Free Speech”).
Ενώ η απομάκρυνση των δύο νόμων από τη ψηφοφορία ήταν μιά μικρή νίκη, ο πόλεμος συνεχίζεται. Στη πραγματικότητα η νίκη όμως ήταν οτι πολλοί άνθρωποι της πόλης άρχισαν να αισθάνονται δυνατότεροι και έχουν ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Η συγκέντρωση έδειξε πως μια συγκέντρωση στο δρόμο μπορεί πραγματικά να φέρει αποτελέσματα αν υπάρχει αλληλεγγύη.
Ο δήμαρχος δεν γνώριζε πως αυτή η συμμαχία επαναστατημένων νεολαίων και αστέγων σχηματιζόνταν σιωπηλά εδώ και μήνες πριν τη συγκέντρωση με σκοπό την αλλαγή του κοινωνικού κατεστημένου. Βασικά, ο δήμαρχος έριξε λάδι στη φωτιά που ετοιμαζόταν να ανάψει. Την επόμενη βδομάδα έγινει νέα μαζική συγκέντρωση με συνθήματα όπως «Απαιτούμε στέγη! Όχι άλλοι θάνατοι!» (Housing First! No More Deaths!). Η πόλη του Grand Junction επαναστατεί.
Ο πόλεμος για την ενημέρωση
Μια σειρά ανηλεών μαχών εξελίσσεται εδώ και καιρό μεταξύ Αμερικής και Κίνας. Όχι βέβαια για κάποια διαφιλονικούμενα εδάφη, αλλά για τη δυνατότητα οι απανταχού της γης χρήστες του Διαδικτύου να επικοινωνούν απρόσκοπτα με τους κινέζους χρήστες. Στις πρώτες μάχες απέναντι από το Πεκίνο στάθηκε ο γίγαντας που λέγεται Google, ενώ στο δεύτερο γύρο του πολέμου, μπήκαν στη μάχη ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ίσως και το Πεντάγωνο!
H Κίνα δεν χρειάζεται μαθήματα για το πώς θα χειρίζεται το Internet από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης του Πεκίνου για τα ηλεκτρονικά μέσα Μιν Νταχόνγκ. Η ομιλία της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έδειξε έλλειψη σεβασμού απέναντι στην Κίνα, η οποία δεν μπορεί να δεχθεί όρους σε θέματα όπως είναι η εθνική ασφάλεια ή η κοινωνική σταθερότητα, τόνισε. “Το πώς αναπτύσσεται το Internet της Κίνας και το πώς το διαχειριζόμαστε είναι θέματα που αφορούν τον κινεζικό λαό”, είπε ο Μιν σε συνέντευξή του στον κρατικό ιστότοπο Xinhuanet.com.
Η Χίλαρι Κλίντον επέκρινε την πολιτική της Κίνας και του Ιράν στον τομέα του Internet και ζήτησε από το Πεκίνο να ερευνήσει τις καταγγελίες της Google Inc. για δράση των χάκερ και για λογοκρισία.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου