Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Σκόπευε να εγκαταστήσει πρωθυπουργό-ανδρείκελο στη θέση του Ταγίπ Ερντογάν η στρατιωτική χούντα του «Σχεδίου Βαριοπούλα», έναν μήνα μετά τις εκλογές τ



Tον πρόεδρο της Ενωσης Εμπορικών Επιμελητηρίων της Τουρκίας, Ριφάτ Χισαρτσικλίογλου, σκόπευε να εγκαταστήσει πρωθυπουργό-ανδρείκελο στη θέση του Ταγίπ Ερντογάν η στρατιωτική χούντα του «Σχεδίου Βαριοπούλα», έναν μήνα μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2002! Σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις της εφημερίδας «Ταράφ» (η οποία επικαλείται απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ανώτατων αξιωματικών), στη χουντική κυβέρνηση θα συμμετείχαν ο Ισμαήλ Τζεμ ως υπουργός Εξωτερικών, ο περιβόητος πρύτανης του πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης Κεμάλ Αλεμντάρογλου (που ζητούσε στρατιωτική κατάληψη της Ελλάδας και της Κύπρου!) ως υπουργός Υγείας και ο πρώην υφυπουργός Προεδρίας Γιλντιρίμ Ακτουνά, γνωστός για τις «θεαματικές» περιοδείες του στην ελληνική Θράκη.

Στο μεταξύ, ο φερόμενος αρχηγός της χούντας, στρατηγός Τσετίν Ντογάν, ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών (με απαγόρευση κομμάτων, μαζικές συλλήψεις και εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό) ήταν σε πλήρη γνώση της ηγεσίας του επιτελείου και εντασσόταν σε ειδικό πρωτόκολλο, για την «αντιμετώπιση εσωτερικών προβλημάτων στην Τουρκία, χωρίς την έγκριση των πολιτικών Αρχών (!)». Oμως ο αρχιστράτηγος Ιλκέρ Μπασμπούγ και οι συνεργάτες του επέμειναν στην αμήχανη σιωπή τους για το «Σχέδιο Βαριοπούλα», που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία έντασης σε Αιγαίο και Θράκη, με την...«αυτοκατάρριψη» ενός τουρκικού F-16, για να πέσει η κυβέρνηση Ερντογάν. Τα μισόλογα περί «σεναρίου άσκησης» άφησαν αναπάντητα πολλά ερωτήματα, υπογραμμίζει η «Ζαμάν».
Δεδομένης της έντασης στο Κουρδικό και των χθεσινών συλλήψεων 120 υπόπτων της Αλ Κάιντα σε όλη την Τουρκία, όλα δείχνουν ότι η χώρα οδηγείται σε σύγκρουση κορυφής.
Το βράδυ της Πέμπτης το Συνταγματικό Δικαστήριο προκάλεσε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση, ακυρώνοντας μία από τις βασικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του ΑΚΡ προς ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Πρόκειται για τον νόμο περί δίκης των στρατιωτικών από πολιτικά δικαστήρια, που θα έκαιγε τους ένστολους υπόπτους της «Εργκενεκόν».


Δικαστικό «Unfair»
Μετά το νέο δικαστικό «Unfair», η «Ζαμάν» αποκάλυψε ότι ο Ερντογάν σχεδιάζει να φέρει την άλλη εβδομάδα στη Βουλή το πακέτο δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και να το θέσει τον Απρίλιο σε δημοψήφισμα. Ενα δημοψήφισμα που θα λάβει εξ αντικειμένου μετωπικό χαρακτήρα ανάμεσα σε ισλαμιστές/φιλοευρωπαϊστές από τη μια πλευρά και σε κεμαλικούς από την άλλη. Μεταξύ άλλων, το συνταγματικό πακέτο προβλέπει κατάργηση του ορίου 10% για είσοδο στη Βουλή, περιορισμό της δικαστικής απαγόρευσης κομμάτων (όπως το κουρδικό DTP) και καθιέρωση του Συνηγόρου του Πολίτη στην Τουρκία. Οι ίδιοι κύκλοι του ΑΚΡ δήλωσαν στη «Ζαμάν» ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2010, αλλά να τις διεξάγει δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητεία της, τον Μάιο του 2011.


ΑΡΜΕΝΙΟΣ ΥΠΕΞ: «Οχι» σε όρους και τελεσίγραφα
«Η Τουρκό-Αμένικη προσέγγιση απειλείται με κατάρρευση με ευθύνη της Τουρκίας», προειδοποίησε χuες ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Eντβαρντ Ναλμπαντιάν, ανεβάζοντας κι άλλο το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης. O επικεφαλής της αρμενικής διπλωματίας κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει «τους όρους και τα τελεσίγραφα» και να κυρώσει χωρίς καθυστέρηση στη Βουλή το πρωτόκολλο της Ζυρίχης για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των συνόρων.
Ο Ναλμπαντιάν έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις δηλώσεις των Ερντογάν - Νταβούτογλου κατά της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αρμενίας, το οποίο έκρινε πως τα τουρκο-αρμενικά πρωτόκολλα δεν απαγορεύουν στο αρμενικό έθνος να συνεχίσει να επιδιώκει την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Το άλλο μεγάλο αγκάθι είναι η επιμονή της Τουρκίας σε αποχώρηση των αρμενικών στρατευμάτων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ως όρος για την κύρωση της συμφωνίας.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου