Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Βενιζέλος: Όχι σε τούρκο διοικητή το νατοϊκό στρατηγείο της Λάρισας




Όχι λέει η Ελλάδα στην εκ περιτροπής διοίκηση του νατοϊκού στρατηγείου της Λάρισας από έλληνα και τούρκο διοικητή. Η αλλαγή πλεύσης της Ελλάδας προέκυψε μετά τη συνολική απόρριψη της νέας δομής του ΝΑΤΟ εκ μέρους της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα επιζητούσε διακαώς να κρατήσει σε λειτουργία το στρατηγείο του Εσκί Σεχίρ, αλλά η διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο θέμα κατέληξε σε ναυάγιο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Μ”, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η Τουρκία εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, για να ακολουθήσει στη συνέχεια το "όχι" της Ελλάδας. Χθες, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν έχει κλείσει, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στο ζήτημα του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου.
“Θέλουμε διασφαλίσεις” “Για εμάς, το ζήτημα της κατανομής των διοικητικών θέσεων, που συνιστούν και επίδειξη σημαίας των κρατών-μελών, είναι ανοικτό”, τόνισε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι οι διαδικασίες για τη συγκρότηση της νέας δομής δεν έχουν ολοκληρωθεί και ότι δεν έχει επέλθει καμία συμφωνία με την Ελλάδα.

“Υπάρχουν πολλές χώρες που προβάλλουν αντιρρήσεις. Εμείς έχουμε σπάσει τη σιωπή, έχουμε ανοίξει τη συζήτηση. Μας ενδιαφέρει να καταστήσουμε σαφές ότι υπάρχουν θέσεις οι οποίες είναι εθνικά ουσιώδεις, υπαρκτές, σταθερές”. Για το θέμα της εναλλαγής διοικητών στο στρατηγείο της Λάρισας, ο υπουργός επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ Σμύρνης και Λάρισας και να δοθούν διασφαλίσεις “ως προς την παρουσία μας και στη Σμύρνη. Η νέα δομή, βεβαίως, πρέπει να εφαρμοστεί συνολικά, συμπεριλαμβανομένων όλων των πτυχών της, χωρίς δηλαδή να αποκλειστεί κάποιο ζήτημα, όπως αυτό της Λάρισας. Ο κανονισμός για τις διοικητικές θέσεις θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στο Αιγαίο”.

Εξοπλιστικά, στρατόπεδα, ταμεία
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που συσχέτιζαν τις πιέσεις για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας με τα συμφέροντα ορισμένων χωρών στον τομέα των εξοπλισμών, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε: "Θα ήμασταν πολύ ευχάριστοι εάν διευρύναμε τις αμυντικές δαπάνες. Το κριτήριό μας όμως είναι εθνικό, στρατηγικό, επιχειρησιακό. Οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για το ενδεχόμενο η δημοσιονομική μας κρίση να μας κάνει υπερήμερους σε σχέση με συμβατικές υποχρεώσεις που έχουμε για τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα".
Αναφερόμενος στο ζήτημα της διαχείρισης των παλιών στρατοπέδων, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι "υπάρχουν στρατόπεδα που δεν είναι εμπορικώς εκμεταλλεύσιμα, τα οποία είναι μέσα στον πολεοδομικό ιστό. Αυτά πρέπει να αποδοθούν σε κοινωνικές χρήσεις".
Τέλος, ανέφερε ότι εξετάζεται η προοπτική δημιουργίας ενός -έναντι των τριών, σήμερα- Μετοχικού Ταμείου Ενόπλων Δυνάμεων και ενός Μετοχικού Ταμείου για το αστυνομικό προσωπικό, για να διασφαλιστεί η ομαλή καταβολή των επικουρικών συντάξεων. Η διαχείριση των χαρτοφυλακίων των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού θα ανατεθεί στην ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου