Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Μπλόκο από τον Βενιζέλο στις πρόωρες αποστρατείες




Την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιεραρχία και τις προαγωγές στις Ενοπλες Δυνάμεις μέχρι τον Ιούνιο του 2010 ανακοίνωσε χτες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την παρουσίαση του απολογισμού των πρώτων 100 ημερών της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση σηματοδοτεί την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το υφιστάμενο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο η αποστρατεία ενός αξιωματικού «συμπαρασύρει» και όλους τους παλαιότερους. Ο Ευ. Βενιζέλος εξήγησε το πνεύμα και τη στόχευση της απόφασης: «Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, αξιοκρατία, επαγγελματισμός, ασφάλεια δικαίου. Αλλά πρέπει να υπάρχει αξιοποίηση των προσόντων του κάθε στελέχους και αξιοποίηση της επένδυσης που κάνει η Πολιτεία στην εκπαίδευση των στελεχών. Και θα ήταν λάθος να μην παρέμβουμε σε αυτήν την αθρόα έξοδο στελεχών στην ακμή της ηλικίας τους.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι το ίδιο εξάμηνο θα κατατεθεί προς ψήφιση νομοσχέδιο με το οποίο θα ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία για τους εξοπλισμούς, με στόχο την κατοχύρωση της διαφάνειας. Στόχος μας είναι να επιβάλουμε την αξιοκρατία, την ασφάλεια δικαίου και να διασφαλίσουμε την απόδοση της μεγάλης επένδυσης που κάνουμε ως χώρα και ως κοινωνία, στην εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση του στελεχικού μας δυναμικού».

Το ΝΑΤΟ
Αίσθηση προκαλεί η αιχμή που άφησε για την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου ο Ευ. Βενιζέλος, σε ερώτηση για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ σε σχέση με τα αεροπορικά υποστρατηγεία στη Λάρισα και το Εσκί Σεχίρ: «ΝΑΤΟϊκοί κύκλοι είχαν την εντύπωση ότι το Μάιο του 2009 η Ελλάδα είχε αποδεχθεί το διακανονισμό. Αυτό δεν είναι θέση της χώρας, δεν είναι αληθές. Ο κανονισμός για τις διοικητικές θέσεις θα πρέπει να είναι τέτοιος, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στο Αιγαίο».
Στο πλαίσιο του προγραμματισμού για το 2010 ανακοινώθηκε ταυτόχρονα ότι εντός του Ιανουαρίου θα εξειδικευτούν αποφάσεις σχετικά με τη δομή δυνάμεων και την κάθετη δομή διοίκησης. Ιδιαίτερη σημασία για τους αξιωματικούς έχει ακόμη η ιδέα που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη για την προοπτική δημιουργίας ενός -έναντι των τριών σήμερα- Μετοχικού Ταμείου Ενόπλων Δυνάμεων και ενός Μετοχικού Ταμείου για το αστυνομικό προσωπικό.

agelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου