Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Φυτώριο φιλελλήνων η Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών στο Βανκούβερ


2323Ένας σύγχρονος “Οδυσσέας” ταξιδεύει στα πέρατα της γης, μέσω διαδικτύου, για να διδάξει την ελληνική γλώσσα, ακόμα και σε Κινέζους, με “ορμητήριο” την Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών, στο πανεπιστήμιο του Simon Fraser (Σάιμον Φρέιζερ), στο Βανκούβερ του Καναδά.
Το πανεπιστήμιο, ένα από τα μεγαλύτερα της Βορείου Αμερικής, χαρακτηριστικό δείγμα της εικόνας του Καναδά, που αποτελεί ένα σύγχρονο χωνευτήρι των λαών, μας εντυπωσιάζει, κατά την επίσκεψή μας. Κτισμένο σε μία καταπράσινη ειδυλλιακή τοποθεσία, περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από το Βανκούβερ, λόγω της φήμης του, το πανεπιστήμιο προσελκύει εκατοντάδες φοιτητές απ΄ όλο τον κόσμο, γνωρίζοντας ότι οι σπουδές τους θα είναι αντάξιες των απαιτήσεων της σημερινής, παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας.
Η Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών λειτουργεί από το 1996, αν και η ιδέα ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, με πρωτοβουλία του Ελληνο-Καναδικού Κογκρέσου της Βρετανικής Κολομβίας, με πρωτεργάτη τον πρόεδρό του, Νίκο Πάνο. Χρειάστηκε αρκετός χρόνος και πολλές προσπάθειες καταβλήθηκαν για να πειστεί η τοπική κυβέρνηση να προικοδοτήσει την έδρα, με το ποσό των 500.000 δολαρίων. Άλλα τόσα έπρεπε να καταβάλει ο ελληνισμός του Βανκούβερ, όπως και έγινε.
“Ήμασταν πεπεισμένοι ότι, μέσα από τις πανεπιστημιακές σπουδές, μπορούμε να καταφέρουμε αυτό που όλοι ποθούμε – να διαδώσουμε ευρύτερα τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία, προσελκύοντας όχι μόνο τους ομογενείς, αλλά και πολλούς φιλέλληνες, τους οποίους οι πατρίδα μας έχει ανάγκη”, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πάνου.
“Σήμερα -συνεχίζει- μετά από τόσα χρόνια και τα πολλά εμπόδια που συναντήσαμε, αισθανόμαστε δικαιωμένοι από την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από τον διευθυντή της έδρας, καθηγητή Ιστορίας, Ανδρέα Γερολυμάτο”.
Στις πρώτες εντυπώσεις από την επίσκεψή μας στην πανεπιστήμιο έρχεται να προστεθεί η ζεστασιά, με την οποία μας υποδέχονται ο κ. Γερολυμάτος και οι συνεργάτες του στο χώρο της Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών, όπου αντικρίσαμε την Ελλάδα μέσα από τις πολλές εικόνες που την κοσμούν, αλλά και τη δύναμη αυτών των ανθρώπων να προσφέρουν, άοκνα, έργο σημαντικό.
Η συζήτηση που είχαμε μαζί τους μας εντυπωσιάζει, γνωρίζοντας την προσφορά του προγράμματος, που ίσως κάποιοι υπεύθυνοι στην Ελλάδα αγνοούν.
“Το πρόγραμμα των Ελληνικών Σπουδών είναι διατομεακός τομέας, που επιδιώκει την προαγωγή της γνώσης σε ζητήματα ελληνικής ιστορίας, γλώσσας, λογοτεχνίας και πολιτισμού. Σε συνεργασία με άλλα τμήματα του πανεπιστημίου μας, προσφέρονται μαθήματα αρχαίας ιστορίας, μυθολογίας, βυζαντινής και σύγχρονης ιστορίας και πολιτισμού. Προσφέρονται, επίσης, μαθήματα ελληνικής γλώσσας, σε επίπεδο αρχάριων και μέσω επίπεδο”, θα μας πει ο κ. Γερολυμάτος.
Σημαντικό κίνητρο για τους φοιτητές, οι οποίοι παρακολουθούν με επιτυχία τα μαθήματα του προγράμματος, αποτελεί και το πιστοποιητικό Ελληνικών Σπουδών, που τούς προσφέρεται. Το εν λόγω πιστοποιητικό, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Γερολυμάτος, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω ειδίκευση των φοιτητών στην ιστορία ή τη γλωσσολογία. Ο κορμός των μαθημάτων περιλαμβάνει ιστορία (αρχαία και σύγχρονη), λογοτεχνία, πολιτικές επιστήμες και κλασσικές σπουδές.

Πάνω από 500 φοιτητές στην έδρα Νεοελληνικών Σπουδών
Στην έδρα των Νεοελληνικών Σπουδών, στον Καναδά, ανά χρόνο, υπάρχουν περίπου πεντακόσιους φοιτητές και σχεδόν όλοι είναι Καναδοί, Κινέζοι, Ινδοί, Πακιστανοί… Ένας αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος, αν αναλογιστούμε ότι, στα 2.500 πανεπιστήμια και κολέγια της Β. Αμερικής, τις ελληνικές σπουδές επιλέγουν περίπου 1.000 άτομα, όπως μας διαβεβαιώνει ο Δημήτρης Κράλης, ο οποίος διδάσκει βυζαντινή ιστορία και λογοτεχνία στην Έδρα.
Εκτός από το κ. Κράλη, διδάσκουν ο καθηγητής Παναγιώτης Παππάς, (Γλωσσολογία), υπεύθυνος του προγράμματος αρχαιολογίας είναι ο Geoffrey Schmalz, ενώ μάνατζερ και συντονίστρια του προγράμματος είναι η Μαρία Χάμιλτον. Επίσης, η αποσπασμένη από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, φιλόλογος Μαρία Καλογεροπούλου, παρέχει μαθήματα ελληνικών, με σκοπό την απόκτηση ικανότητας παραγωγής λόγου από τους φοιτητές.
Εκτός από τις προπτυχιακές σπουδές, προσφέρονται και μεταπτυχιακά προγράμματα στην ελληνική ιστορία και γλωσσολογία, σε επίπεδο Master και Ph.D. Μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί τίτλοι μεταπτυχιακών σπουδών σε επτά φοιτητές, ενώ, προς το παρόν, οκτώ φοιτητές παρακολουθούν προγράμματα μεταπτυχιακών στην ελληνική ιστορία.

“Οδυσσέας”, ο Νοήμων Γλωσσικός Εκπαιδευτής
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ελληνικών σπουδών διαδραματίζει το on line πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, ως ξένης γλώσσας, πάνω στο οποίο οι άνθρωποι της έδρας εργάστηκαν αρκετά τα τελευταία χρόνια. Το εύχρηστο πρόγραμμα, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” και ονομάστηκε “Οδυσσέας”, αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε στην πράξη, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Απευθύνεται δε, προς το παρόν, σε αγγλομαθείς και κινέζους. Πολύτιμη εμπειρία ήταν η “ξενάγηση” στο χώρο του διαδικτύου και στην κινεζική και αγγλική εκδοχή του “Οδυσσέα”, που μας έκαναν η υπεύθυνη Κινέζα καθηγήτρια και ένας φιλέλληνας Καναδός μεταπτυχιακός φοιτητής, αντίστοιχα.
Ο Νοήμων Γλωσσικός Εκπαιδευτής “Οδυσσέας” διατίθεται, σήμερα, σε τέσσερα επίπεδα (δύο αρχαρίων και δύο μέσα επίπεδα). Το πρόγραμμα παρακολουθούν φοιτητές από πολλά μέρη του κόσμου και από μεγάλα πανεπιστήμια της Β. Αμερικής (Harvard, Yale, San Francosco, Drexel κ.ά.) και της Κίνας, όπως αυτό του Πεκίνου, ακόμα και η ελληνική πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα. Απόλυτα ικανοποιημένοι είναι και οι ομογενείς, που κάνουν χρήση του προγράμματος, με πρωτοβουλία του παραρτήματος της ΑΧΕΠΑ στον Καναδά και της Ελληνικής Κοινότητας Βανκούβερ, που έχουν ενταχθεί σε αυτό.
“Το Πρόγραμμά μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στην ανάπτυξη διαδικτυακού προγράμματος για τη διδασκαλία ελληνικών σε παιδιά”, τονίζει ο κ. Γερολυμάτος και προσθέτει: “Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα απαντήσουμε σε αίτημα της ελληνικής ομογενειακής κοινότητας της Βρετανικής Κολομβίας και γενικότερα του Καναδά. Πιστεύουμε ότι, το πρόγραμμα θα βοηθήσει τόσο τους δασκάλους και τους γονείς, όσο και τα ίδια τα παιδιά στην εκμάθηση της γλώσσας”.
Οι υπεύθυνοι της έδρας προγραμματίζουν, στο άμεσο μέλλον, τη δημιουργία δύο ακόμα προγραμμάτων, σε προχωρημένο επίπεδο. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η σύνταξη κινεζοελληνικού και ελληνοκινεζικού λεξικού.

Νέα Προγράμματα
Το πρόγραμμα ελληνικών σπουδών του Σάιμον Φρέιζερ έχει ξεκινήσει την προετοιμασία και ανάπτυξη και μιας σειράς διαδικτυακών μαθημάτων, που θα αφορούν στην ελληνική ιστορία (αρχαία, βυζαντινή και νεότερη), τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε πέντε επίπεδα, την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και μυθολογία, καθώς και την ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Πέρα από τα προγράμματα σπουδών, η έδρα διοργανώνει συμπόσια και διαλέξεις, σε ποικίλα θέματα, ελληνικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος, που απευθύνονται στον ακαδημαϊκό χώρο, στην ομογένεια και ευρύτερα στην καναδική κοινωνία.
Μία άλλη ενδιαφέρουσα δράση είναι και η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δασών της Βρετανικής Κολομβίας, στα οποία έλαβε μέρος αποστολή της ελληνικής πυροσβεστικής, όπως και on line προγράμματα, τα οποία είναι στη διάθεση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Στο ίδιο πνεύμα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, εντάσσεται και η διοργάνωση διημερίδας για την Αντιμετώπιση των Πυρκαγιών και την Οικονομική Ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Διοργάνωση μαθημάτων στην Ελλάδα
Εδώ και εννέα χρόνια, το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών διοργανώνει θερινά μαθήματα βυζαντινών σπουδών στην Λέσβο, στα οποία πέρυσι έλαβαν μέρος 22 φοιτητές.
Επίσης, σε συνεργασία με το πρόγραμμα Διεθνών Σπουδών του Σάιμον Φρέιζερ, κάθε χρόνο διοργανώνεται κύκλος μαθημάτων στην Κεφαλονιά, όπου οι φοιτητές παίρνουν μέρος σε αρχαιολογικές ανασκαφές και παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας.

Λίγα λόγια για τον καθηγητή Ανδρέα Γερολυμάτο
Παιδί μεταναστών από την Κεφαλονιά, που έφυγαν από την Ελλάδα το 1957, από τα έξι του χρόνια, ο Ανδρέας Γερολυμάτος μεγάλωσε ως Έλληνας της διασποράς, διατηρώντας την ελληνικότητά του σαν συνείδηση και σαν αίσθημα, όπως δηλώνει ο ίδιος. Με τον καιρό κατάλαβε ότι, “όσο μακριά και αν βρίσκεται κανείς από την ελληνική ζωή και από τα ελληνικά γράμματα, κάτι μέσα του διασώζεται ακέραια ελληνικό”.

Ειδικός σε θέματα αρχαίας και νεότερης ελληνικής ιστορίας, με ειδίκευση στη στρατιωτική και διπλωματική ιστορία, καθώς και σε ζητήματα που αφορούν τη νότια Ευρώπη, ο καθηγητής Γερολυμάτος έχει κάνει σκοπό της ζωής του, μαζί με άξιους συνεργάτες, να κρατήσει ζωντανό το “φως” το ελληνικό.

Σπούδασε κλασική φιλολογία και σύγχρονη ιστορία στο κολέγιο Loyola και στο πανεμιστήμιο McGill του Μόντρεαλ. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται-μεταξύ άλλων-τα βιβλία “Guerilla warfare and espionage in Greece” και “The Balkan Wars: war, mythology and the eternal conflict”, ενώ σε συνεργασία με άλλους ακαδημαϊκούς δασκάλους έχει δημοσιεύσει μελέτες για θέματα σχετικά με τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, καθώς και για τη θέση της Ελλάδας στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Δημοσιεύτηκε από τον Απόστολος Παπαποστόλου

Η ιστοσελίδα της Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του ΣΔάιμον Φρέιζερ είναι: http://www.sfu.ca/hellenic-studies/.
(Πηγή: ana-mpa)

1 σχόλιο:

  1. Εντυπωσιακο το εργο τους και μπραβο τους , μας κανουν υπερηφανους . Μονο που τους λειπει κατι σε αυτο το πραγματικα περιφημο πανεπιστημιο του ΚΑΝΑΔΑ. Το ΑΣΥΛΟ ! Να τους στειλουμε μερικα απο τα δικα μας τα ασυλα να τους το μαθουν , για να γινει αυτο το πανεπιστημιο πιο δημοκρατικο και πιο δημιουργικο ... στην παραγωγη ηλιθιων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή