Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

O θάνατος του blogger.....



ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Τι θα γίνουν τα e-mail μου, το μπλογκ μου και η σελίδα μου στο Facebook όταν... πεθάνω; Στις ΗΠΑ ειδικές εταιρείες υπόσχονται την ασφάλεια των ψηφιακών μυστικών του χρήστη μετά τον θάνατό του και κάνουν χρυσές δουλειές. Με ένα μικρό αντίτιμο, συνήθως περί τα 25 ευρώ τον χρόνο, παντός είδους κωδικοί, μυστικά passwords και τραπεζικοί λογαριασμοί online προστατεύονται από υπηρεσίες που εγγυώνται ότι ο μακαρίτης θα πάρει τα προσωπικά του δεδομένα στον τάφο ή θα τα μοιραστούν κληρονόμοι της εμπιστοσύνης του.

Παλιά, όταν κάποιος έφευγε από τη ζωή, άφηνε συνήθως πίσω του κάποια έγγραφα επαγγελματικής φύσεως, μερικά άλμπουμ με φωτογραφίες, ίσως και ερωτικές επιστολές. Στις μέρες μας οι περισσότεροι έχουν μεταφέρει τέτοια προσωπικά δεδομένα σε ψηφιακά αρχεία. Τι γίνεται όμως με τους κωδικούς ασφαλείας, που παρέχουν πρόσβαση στον υπολογιστή, στον τραπεζικό λογαριασμό, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ή στο προσωπικό ιστολόγιο κάποιου, όταν ο χρήστης αποχαιρετήσει τα εγκόσμια;

Προσφέροντας τη βεβαιότητα ότι τα προσωπικά δεδομένα θα παραδοθούν στα χέρια ενός στενού συγγενούς ή ενός έμπιστου φίλου που ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος θα έχει επιλέξει όσο βρίσκεται εν ζωή, οι ιστοσελίδες-φύλακες ψηφιακών μυστικών γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.


Ο ενδιαφερόμενος συμφωνεί με την ιστοσελίδα που θα επιλέξει τους όρους της ψηφιακής «διαθήκης» του. Πληρώνει κάθε χρόνο τη συνδρομή και όταν διαπιστωθεί ο θάνατός του, μέσω πιστοποιητικού θανάτου ή άλλων διαδικασιών, η υπηρεσία αναλαμβάνει να αποκαλύψει τους κωδικούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των τραπεζικών δεδομένων ή και σημειώματα προσωπικής φύσεως με εκμυστηρεύσεις που ο αποθανών δεν μοιράστηκε με τους οικείους του όσο ζούσε. Πριν από την έλευση των «ψηφιακών θυρίδων ασφαλείας», όπως αποκαλούνται αυτές οι ιστοσελίδες, τα στοιχεία χάνονταν, ή για να «ξεκλειδωθεί» ο λογαριασμός κάποιου χωρίς τους προσωπικούς του κωδικούς απαιτούνταν πιστοποιητικό θανάτου, ρητός όρος στη διαθήκη του αποθανόντος, ή ακόμη και εισαγγελική παρέμβαση. Αντιθέτως, η διαδικασία που απαιτείται πλέον μέσω των ιστοσελίδων αυτών είναι τόσο απλή όσο η δημιουργία ενός λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και επιπλέον παρέχει πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας από χάκερς.

Άκου πρόβλημα που έχουν οι άνθρωποι!
Φευγάτος 19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου