Ο ένας μετά τον άλλο, οι αρχηγοί της φυλής Σινγκού, που ζει στον Αμαζόνιο, φόρεσαν τα κίτρινα φτερά τους και ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι προς το απομονωμένο χωριό Mrotidjam για να συναντήσουν τον σκηνοθέτη του Avatar, έναν άνθρωπο που αυτοί απλά γνώριζαν ως Κάμερον.

O Τζέημς Κάμερον και οι πρωταγωνιστές του Avatar θέλησαν πριν λίγες ημέρες να συναντήσουν τους ιθαγενείς καθώς συμμερίζονται τις ανησυχίες τους για την κατασκευή του τρίτου μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος παγκοσμίως, στη ζούγκλα του Αμαζονίου.

«Αν χτίσουν το φράγμα τα παιδιά μας θα πεθάνουν. Δεν θα υπάρχουν ψάρια, δεν θα μπορούμε να κυνηγήσουμε. Θέλουμε τα παιδιά μας να ζουν σε ένα ειρηνικό περιβάλλον. Το φράγμα θα τα καταστρέψει όλα αυτά» είπαν οι αρχηγοί της φυλής Σινγκού, εκφράζοντας τους φόβους τους για το μέλλον των παιδιών τους.

Καθισμένος σε μια ξύλινη καρέκλα ο φιλοξενούμενος, διάσημος στη δυτική κοινωνία για τις επιτυχίες του στο Χόλυγουντ και την τελευταία του ταινία με τίτλο Avatar, άκουσε προσεκτικά τις ανησυχίες των αυτοχθόνων. Τον γνωστό σκηνοθέτη συνόδευαν οι αγαπημένοι ηθοποιοί και πρωταγωνιστές του Avatar, Σιγκούρνι Γουίβερ και Ντέηβιντ Μουρ.

«Είμαστε εδώ για να ακούσουμε όλα όσα έχετε να πείτε, να ακούσουμε τις ανησυχίες σας και να τις μοιραστούμε με τον έξω κόσμο. Είμαστε εδώ μόνο για να σας βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε», τους διαβεβαίωσε ο Τζέημς Κάμερον.

Αν και μέχρι τον προηγούμενο μήνα ο Κάμερον δεν είχε επισκεφτεί ποτέ τον Αμαζόνιο, ξαφνικά έγινε η ηγετική μορφή μιας διεθνούς εκστρατείας κατά του υδροηλεκτρικού φράγματος του Μπέλο Μόντε.

«Έχουμε τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα πάνω μας και αυτό θα μας βοηθήσει να αφυπνίσουμε τον κόσμο» δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στην Observer ο γνωστός σκηνοθέτης, ο οποίος συνεργάζεται με την ΜΚΟ Amazon Watch.

«Οι αυτόχθονες ήρθαν σε εμάς και μας είπαν: κοιτάξτε, πολεμάμε την κατασκευή του φράγματος εδώ και 20 χρόνια και όμως τώρα αποτύχαμε. Οι αρχές αθέτησαν τις υποσχέσεις τους και αν υπάρχει κάποιος τρόπος να μας βοηθήσετε, σας παρακαλώ κάντε το», είπε ο Κάμερον μεταφέροντας τις ανησυχίες αυτών των ανθρώπων.

Οι προσπάθειες του Κάμερον και οι διαστάσεις που έλαβε το θέμα μετά την επίσκεψή τους στη Βραζιλία φαίνεται πως συνέβαλαν σημαντικά στην αποτροπή του γιγάντιου «περιβαλλοντικού εγκλήματος».

Την Παρασκευή το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βραζιλίας ακύρωσε τα σχέδια για την κατασκευή του φράγματος ενώ προειδοποίησε την Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας, πως αν δεν ακυρώσει τον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει θα κληθεί να πληρώσει αυστηρά πρόστιμα.

Το υδροηλεκτρικό φράγμα στον ποταμό Σινγκού, υπολογίζεται ότι θα κόστιζε 7 δισεκατομμύρια λίρες και θα είχε δυναμική 11 gigawatt. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας χαρακτήριζε το έργο «δώρο Θεού» και στρατηγική προσπάθεια για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ωστόσο οι περιβαλλοντολόγοι και οι ιθαγενείς πιστεύουν ότι το φράγμα είναι άλλο ένα βήμα για την καταστροφή του δάσους και τον διωγμό των αυτοχθόνων.

Για το Econews.gr Φ. Νικολάου

Πηγή: ECONEWS