Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

"Εγκρίθηκε το πρώτο θεραπευτικό εμβόλιο για τον καρκίνο του προστάτη"

"Εγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρώτο θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνο του προστάτη. Πρόκειται για ένα φάρμακο που «εκπαιδεύει» τον οργανισμό να μάχεται κατά της ασθένειας.

Το εμβόλιο Provenge αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρείας Dendreon και εγκρίθηκε από την...

Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη.

«Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για την πρώτη ανοσοθεραπεία που λαμβάνει έγκριση, την πρώτη επίσημη αναγνώριση ότι οι ανοσοθεραπείες είναι γενικά αποτελεσματικές στον καρκίνο», ανέφερε ο δρ Φιλιπ Κάντοφ, επικεφαλής της κλινικής δοκιμής του φαρμάκου.

Το Provenge δοκιμάστηκε σε 512 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι είχαν εμφανίσει μεταστάσεις και δεν ανταποκρίνονταν στην ορμονοθεραπεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, το εμβόλιο μπορεί να αυξήσει τη μέση επιβίωση κατά 4 περίπου μήνες. Είναι διάστημα κατά ένα μήνα μεγαλύτερο από την επιβίωση που προβλέπεται με την «κλασική» χημειοθεραπεία με δοσεταξέλη.

Επιπλέον, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα εάν το εμβόλιο χορηγηθεί σε νωρίτερο στάδιο της νόσου.

Η σύσταση και δοσολογία του εμβολίου πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ασθενή ξεχωριστά. Οι γιατροί απομονώνουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από το αίμα του ασθενή και τα καλλιεργούν στο εργαστήριο μαζί με μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται στα καρκινικά κύτταρα.

Με τη διαδικασία αυτή, τα κύτταρα «μαθαίνουν» να αναγνωρίζουν την πρωτεΐνη ως «εχθρό». Έτσι όταν επαναχορηγούνται στον οργανισμό του ασθενή,κινητοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στον όγκο.

Η θεραπεία χορηγείται ενδοφλεβίως και συνίσταται τρεις φορές ανά δεκαπενθήμερο.

Η Dendreon ανακοίνωσε ότι η τιμή της θεραπείας θα ανέρχεται αρχικά στα 93.000 δολάρια ανά ασθενή."

healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου