Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα ευεργετικά για κάποιες κατηγορίες καρδιοπαθών

Σύμφωνα με Έλληνες επιστήμονες, δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν κάποιους καρδιοπαθείς να αποφύγουν περαιτέρω σοβαρά προβλήματα υγείας, αρκεί η αρτηριακή τους πίεση να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή, τα ευρήματα αυτά προκαλούν έκπληξη δεδομένου ότι ο δυνατός καφές μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμίες, αλλά υπογραμμίζουν επίσης τη σύνθετη φύση των επιδράσεων του καφέ στον οργανισμό. Μελέτη που έγινε σε δείγμα 374 ασθενών, οι οποίοι είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο ή άλλου τύπου οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα έπιναν ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα και είχαν 88% λιγότερες πιθανότητες, σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ, να εμφανίσουν μία πάθηση κατά την οποία η καρδιά αδυνατεί να διοχετεύσει αποτελεσματικά το αίμα.

Η αποκαλούμενη Συστολική Δυσλειτουργία της Αριστερής Κοιλίας (ΣΔΑΚ ή LVSD) είναι ένας από τους συνηθέστερους προάγγελους καρδιακής ανεπάρκειας. Οι προστατευτικές ιδιότητες του καφέ, ωστόσο, δεν εμφανίστηκαν σε ασθενείς με υπέρταση, στους οποίους η κατανάλωσή του ουσιαστικά συνδεόταν με τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης LVSD.

"Ο καφές περιέχει αρκετά βιολογικά ενεργά στοιχεία, τα οποία μπορεί να έχουν είτε ευεργετική, είτε βλαβερή επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα", λέει η ερευνήτρια Χριστίνα-Μαρία Καστορίνη.

Στα θετικά συγκαταλέγεται το ότι ο καφές αποτελεί μία πηγή πλούσια σε χλωρογενικά οξέα και αντιοξειδωτικά, που θεωρούνται ότι προστατεύουν, αλλά σε ανθρώπους με υπέρταση η επιβλαβής για την αρτηριακή πίεση επίδραση ακυρώνει τις όποιες ευεργετικές του ιδιότητες.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του Χαροκόπειου πανεπιστημίου και του Ιπποκράτειου νοσοκομείου στην Αθήνα και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας στην Πράγα.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου