Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Greenpeace: Η Nestle αφήνει τους ουραγκοτάγκους στην ησυχία τους



thanks2!.jpg

Μεγάλη νίκη για τους ουραγκοτάγκους και τα τροπικά δάση της Ινδονησίας!

http://www.greenpeace.org/greece/news/nestle-niki

Χάρη στη δική σας προσπάθεια, 2 μόλις μήνες μετά την αποκάλυψη της Greenpeace ότι η Nestle χρησιμοποιεί φοινικέλαιο από φυτείες σε κατεστραμμένες εκτάσεις τροπικών δασών στην Ινδονησία, η ελβετική εταιρία ανακοίνωσε ότι σταματάει να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους προϊόντα!

Με τη σημερινή της ανακοίνωση, η Nestle δεσμεύεται πλέον να αναγνωρίζει και να αποκλείει από την αλυσίδα προμηθευτών τις εταιρίες στις οποίες ανήκουν φυτείες υψηλού κινδύνου', φυτείες δηλαδή που σχετίζονται με την καταστροφή τροπικών εκτάσεων. Αυτός ο αποκλεισμός θα ισχύσει για εταιρίες όπως η Sinar Mas, ο πιο διαβόητος προμηθευτής φοινικέλαιου, χαρτοπολτού και χαρτιού της Ινδονησίας[1], εφόσον αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τα κριτήρια.

Αποκλεισμοί επίσης θα ισχύσουν και για ενδιάμεσους προμηθευτές, όπως η Cargill η οποία εξακολουθεί να αγοράζει φοινικέλαιο από τη Sinar Mas. Η Nestlι πλέον καλείται να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής που ανακοίνωσε και να συμβάλει αποτελεσματικά στον τερματισμό της αποδάσωσης των μεγάλων τροπικών δασών του πλανήτη μας. Ινδονησία: 2% των τροπικών δασών χάνεται κάθε χρόνο. Παγκοσμίως, η ζήτηση για φοινικέλαιο έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ως αποτέλεσμα οι εταιρείες που το εμπορεύονται ισοπεδώνουν όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις δάσους στην Ινδονησία με σκοπό τη μετατροπή τους σε φυτείες για την παραγωγή φοινικέλαιου. Αυτή η καταστροφή φέρνει κοινωνικές και ανθρωπιστικές αδικίες, την εξαφάνιση των τελευταίων ουραγκοτάγκων και συμβάλλει στις κλιματικές αλλαγές. Όπως αποκάλυψε η Greenpeace σε πρόσφατη Έκθεση της, η Nestlι χρησιμοποιεί φοινικέλαιο από κατεστραμμένα δάση για μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του KitKat[2].

Η ίδια η Nestle, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ροφημάτων σε όλο το κόσμο, ομολογεί πως έχει σχεδόν διπλασιάσει την ετήσια χρήση φοινικέλαιου μέσα στα τελευταία τρία χρόνια. Η Ινδονησία κατάφερε να μπει στα Ρεκόρ Γκίνες ως η μόνη χώρα που χάνει το 2% των δασών της κάθε χρόνο. Λόγω της καταστροφής των αρχέγονων δασών της, η Ινδονησία είναι η τρίτη χώρα σε σειρά μετά τις Η.Π.Α και την Κίνα σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Απίστευτο;

Κι όμως, η αποδάσωση ευθύνεται για το 1/5 των συνολικών εκπομπών και είναι χειρότερη από τις εκπομπές όλων των αυτοκινήτων, φορτηγών και αεροπλάνων μαζί.

Υποσημειώσεις [1]Η Sinar Mas έχει μακρά προϊστορία περιβαλλοντικών παραβάσεων, τόσο στον τομέα του φοινικέλαιου όσο και στους τομείς του χαρτοπολτού και του χαρτιού. Σήμερα έχει υπό την ιδιοκτησία της περίπου 4.000.000 στρέμματα φυτειών για παραγωγή φοινικέλαιου και σχεδιάζει να προσθέσει σε αυτά άλλα 13.000.000 στρέμματα στην Παπούα και στο Καλιμαντάν της Ινδονησίας. Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καταστροφικές πρακτικές της Sinar Mas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου