Τρίτη 25 Μαΐου 2010

"Καταγγελία από το σύλλογο εκτάκτων αρχαιολόγων"

"Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ

ΤΙΣ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΕΣ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Θ. ΤΖΑΚΡΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ
Μετά τις πρόσφατες καταγγελίες της εφημερίδας «Αποκαλύψεις», που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις προσλήψεις 36 συγγενών και συγχωριανών της Υφυπουργού Εσωτερικών κας Θεοδώρας Τζάκρη στο...
Μουσείο Πέλλας μετά από παρέμβαση της Υφυπουργού, γεννώνται ερωτηματικά σχετικά με τη διαφάνεια και την αξιοκρατία που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση σχετικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακάλεσε στις 11/1/2010 την προκήρυξη 2.584 θέσεων έκτακτου προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (ωρομίσθιου προσωπικού). Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Γ. Γραμματεία του ΥΠΠΟΤ στις 13/1/2010, «η απόφαση ελήφθη μετά τη διαπίστωση αρρυθμίων και αποκλίσεων από τις σαφείς οδηγίες που έδωσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου … η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ανακοίνωσε … την ανάκληση όλων των προκηρύξεων και την επαναπροκήρυξη των θέσεων με νέα διαδικασία. ... Η διαδικασία αυτή προφανώς θα παρατείνει τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία για τρεις τουλάχιστον εβδομάδες ακόμα, πλην όμως εκτιμήθηκε ότι το μείζον αγαθό είναι η διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, την οποία η Κυβέρνηση εννοεί να εφαρμόσει απαρέγκλιτα».

Παρόλα αυτά, η εφημερίδα αναφέρεται σε καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν λαθροχειρίες στην τελική κατάταξη του πίνακα, με αποτέλεσμα ημέτεροι υποψήφιοι να μοριοδοτηθούν για προσόντα που δεν είχαν, όπως πτυχία, πολυτεκνία κ.α., αφήνοντας έξω από τον διαγωνισμό πρόσληψης υποψήφιους που πραγματικά είχαν τα προσόντα.

Γίνεται αντιληπτό ότι η εφαρμογή στις προκηρύξεις κριτηρίων μοριοδότησης που προβλέπει ο νόμος περί ΑΣΕΠ, χωρίς όμως ο έλεγχος να διενεργείται από το ΑΣΕΠ, δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη διαφάνεια και αξιοκρατία. Πόσο μάλλον, όταν τα κριτήρια είναι αποτέλεσμα «κοπτοραπτικής» νόμων, μπερδεμένα και θολά. Για παράδειγμα, η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού στο ΥΠΠΟΤ (ανάμεσά τους και των αρχαιολόγων) γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του νόμου 2190/1994 όπως ισχύει (νόμος Ραγκούση), όπως μας πληροφορούν οι ίδιες οι προκηρύξεις του ΥΠΠΟΤ. Όμως, τα κριτήρια πρόσληψης που αναφέρονται στις προκηρύξεις ουδεμία σχέση έχουν με τα κριτήρια του παραπάνω νόμου. Επισημαίνουμε επίσης ότι το συγκεκριμένο προσωπικό, όπως αναφέρει η Γ. Γραμματέας στην ίδια ανακοίνωσή της, «…εξαιρούνταν από τη διαδικασία των προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π. η πρόσληψη του προσωπικού που απαιτείται να κατέχει εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία για εκτέλεση εργασιών συναφών με την πολιτιστική μας κληρονομιά (π.χ. ανασκαφές αρχαιολογικών χώρων, αναστηλώσεις μνημείων, συντηρήσεις αρχαιοτήτων ή έργων τέχνης κλπ)». Για τον ίδιο λόγο έχουμε εξαιρεθεί και από τον πρόσφατο νόμο Ραγκούση, τον οποίο υποτίθεται ότι εφαρμόζουν στις προκηρύξεις!

Κατ’ αρχήν, είναι αναγκαίο να οριστούν ορθολογικά και δίκαια κριτήρια, που δεν θα απαξιώνουν την εμπειρία και τις γνώσεις, εξασφαλίζοντας την αξιοκρατία. Όποια κριτήρια όμως και να οριστούν, δεν θα έχουν καμία σημασία αν δεν διασφαλιστεί πρώτα η διαφάνεια στις διαδικασίες, με πλήρη δημοσιοποίηση των καταλόγων με όλα τα προσόντα και τα μόρια των υποψηφίων, κάτι που δεν γίνεται καθόλου για το επιστημονικό προσωπικό. Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο να συζητήσουμε το θέμα των κριτηρίων, ώστε αυτά να θεσμοθετηθούν και να μπει μια τάξη στις προσλήψεις, αλλά ακόμα περιμένουμε το νομικό σύμβουλο του κ. Γερουλάνου να μας συναντήσει.

Αν δεν αλλάξει κάτι για την βελτίωση των διαδικασιών, η αξιοκρατία μοιάζει με ανέκδοτο…

Για το Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Χριστίνα Θεοδωροπούλου Παναγιώτης Κουτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου