Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Ευρωπαϊκή Επιτροπή : Παρανόηση τα περί μείωσης των συντάξεων στο 50%



European_Commission_outside.jpg
Νέα τροπή πήρε το θέμα των συντάξεων και των μειώσεων που φέρεται να πρότεινε η Κομισιόν για τον περιορισμό τους στο 45-48%, σύμφωνα με το μνημόνιο σταθερότητας. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σέρβας Ντερούζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρέν, σε δήλωση του στο Βήμα της Κυριακής οτι«Πουθενά στο Μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό».

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Ντερούζ αναφέρει σχετικά: «'Ενα ποσοστό αναπλήρωσης 45% έως 48% έχει αναφερθεί από μερίδα του Τύπου. Πρόκειται για παρανόηση. Το ποσοστό αυτό του 48% προκύπτει από τον απλό υπολογισμό του 1,2% ( μέσο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης ) επί 40 έτη ( περίοδος εισφορών για πλήρη σύνταξη) και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης από το ανταποδοτικό σύστημα ( για ένα άτομο που καταβάλλει εισφορές επί 40 έτη). Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη την οποία δεν έχουμε αμφισβητήσει. Η σύνταξη αυτή αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης από 65 %-80% για όλους εκτός από τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού. Αυτά τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι σε γενικές γραμμές αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν στα περισσότερα μέλη της ΕΕ και είναι αρκετά υψηλότερα από τα ελάχιστα επίπεδα που απαιτούνται από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για την κοινωνικη ασφάλιση».

Στην ανακοίνωση δήλωση απάντησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέροντας: «Σε δήλωση του εκπροσώπου τύπου του κ.Ρεν αναφέρεται ότι πουθενά στο Mνημόνιο δεν αναγράφεται ότι οι συντάξεις πρέπει να κοπούν στο ήμισυ. Η συγκεκριμένη θέση είναι ορθή. Την υποστηρίζει άλλωστε σταθερά και επίμονα από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποτελεί θετικότατη εξέλιξη η εκ μέρους του εκπροσώπου του κ.Ρεν υποστήριξη της θέσης ότι στο ποσοστό αναπλήρωσης του 48% επί των συντάξιμων αποδοχών πρέπει να προστεθεί και η βασική σύνταξη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου