Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Οσα πρέπει να ξέρετε για την Ασφάλιση Αυτοκινήτου



car-insurance.jpg
Η ασφάλιση του αυτοκινήτου μας είναι υποχρεωτική με βάση το νόμο 489/74, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 3557/2007, για αστική ευθύνη και ηθική βλάβη. Πριν αποφασίσετε, όμως, να ασφαλίσετε το αυτοκίνητό σας θα πρέπει να είστε ιδιαίτεροι προσεκτικοί:

Πριν τη σύναψη του ασφαλιστηρίου:

* επιλέξτε οι ίδιοι την ασφαλιστική που επιθυμείτε (αντισταθείτε στην ασφαλιστική που σας επιβάλλει η αντιπροσωπεία, αν παρόλαυτα σας επιβληθεί συγκεκριμένη ασφαλιστική έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε άλλη μετά την πάροδο ενός εξαμήνου)

* κάντε έρευνα αγοράς για να ελέγξετε ποιοι είναι οι όροι και τα ασφάλιστρα που σας εξυπηρετούν σύμφωνα με τις ανάγκες σας

ΠΡΟΣΟΧΗ: στις προαιρετικές καλύψεις! Εσείς επιλέγετε αν επιθυμείτε κάποιες από αυτές!

Αφού επιλέξετε ασφαλιστική εταιρεία:

* προσέξτε, ώστε η ασφαλιστική σας να διαθέτει έντυπο φιλικής συμμετοχής

* διαβάστε προσεκτικά το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και βεβαιωθείτε ότι αυτά που συμφωνήσατε περιέχονται σ’ αυτό.

* προσέξτε τυχόν εξαιρέσεις. Με το νέο νόμο δεν επιτρέπονται πλέον εξαιρέσεις, πέραν των ελάχιστων που προβλέπονται σε αυτόν …….(να βάλουμε τις εξαιρέσεις)

* επιλέξτε από τις προαιρετικές καλύψεις αυτές που εσείς θέλετε, αφού ενημερωθείτε εγγράφως για το κόστος κάθε μιας.

Μετά τη σύναψη του ασφαλιστηρίου:

* κρατήστε αντίγραφο του ασφαλιστηρίου

* καταβάλετε το ασφάλιστρο στην ημερομηνία που αναγράφεται σε αυτό ή το αργότερο ένα (1) μήνα μετά

* ελέγχετε εάν το αναγραφόμενο ποσό του ασφαλίστρου είναι σύμφωνο με τις καλύψεις που έχετε συμφωνήσει

* συμβουλευτείτε τον ασφαλιστή σας αν κάτι δεν κατανοείτε

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη λήψη αποζημίωσης σε περίπτωση ζημίας:

* η ασφαλιστική εταιρεία υποχρεούται να σας αποδώσει το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούστε σε διάστημά ενός μήνα από την κατάθεση των τιμολογίων

* σε περίπτωση καθυστέρησης απευθυνθείτε εγγράφως στην εταιρεία και κοινοποιήστε στην ΕΚΠΟΙΖΩ

* σε περίπτωση άρνησης της ασφαλιστικής εταιρείας να καταβάλει την αποζημίωση που δικαιούστε μπορείτε να ασκήσετε τα δικαιώματά σας δικαστικά σε διάστημα το αργότερο πέντε (5) ετών από την ημέρα του ατυχήματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ !

1. Με το νέο νόμο προβλέπεται η υποχρέωση της ασφαλιστικής εταιρείας να κλιμακώνει τα ασφάλιστρα της κάλυψης για υλικές ζημιές (π.χ. σε περίπτωση κλοπής) του ασφαλισμένου αυτοκινήτου ανάλογα με την αξία που έχει το αυτοκίνητο. Την ευθύνη για την ορθή αποτίμηση της αξίας του αυτοκινήτου φέρει η ασφαλιστική εταιρεία, η οποία και υποχρεούται σε περίπτωση υψηλότερης ανακριβούς αποτίμησης να επιστρέψει το υπερβάλλον ασφάλιστρο με την απειλή μάλιστα διοικητικής κύρωσης.

2. Διευρύνθηκε ο χρόνος παραγραφής της αξίωσης του ζημιωθέντος κατά της ασφαλιστικής εταιρείας από δύο σε πέντε έτη από την ημέρα του ατυχήματος. Μέχρι σήμερα προβλεπόταν διετής χρόνος παραγραφής.

3. Η καταγγελία της σύμβασης, από οποιοδήποτε των συμβαλλομένων μερών, γίνεται εγγράφως και επιφέρει τα αποτελέσματα μετά την πάροδο τριάντα ημερών από την παρέλευση αυτής στο άλλο μέρος.

Πηγή ΕΚΠΟΙΖΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου