Καθώς μπαίνει η άνοιξη και οι δρόμοι γεμίζουν κάμπιες και άλλα σιχαμένα ζωάκια, εμείς εδώ αποφασίσαμε πως είναι καιρός να ξεπεράσουμε αυτή την απέχθεια και την προκατάληψη. Έτσι, κάναμε μια έρευνα και βρήκαμε γνωστές και άγνωστες «χρήσεις» των εντόμων. Με τη βοήθεια του ανθρώπου ή χωρίς, θα δείτε πως η πασχαλίτσα δεν είναι απλά γούρι και το μυρμήγκι δε δουλεύει μόνο για τον εαυτό του. Γιατί σε αυτό τον κόσμο τίποτα δεν είναι άχρηστο…
Μεταξοσκώληκας: ο μόδιστρος
Ο μεταξοσκώληκας δεν είναι σκουλήκι. Είναι η κάμπια που θα γίνει πεταλουδίτσα και το κουκούλι της θα χρησιμοποιηθεί για να γίνει το μετάξι. Το μετάξι αυτό δεν είναι παρά μία και μοναδική κλωστή, που συνήθως έχει μήκος 300 έως 900 μέτρα! Παράγεται από μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους σιελογόνους αδένες (δηλαδή στα σάλια) του μεταξοσκώληκα, ο οποίος φτιάχνει το πολύτιμο κουκούλι του και μετά τοποθετείται σε βραστό νερό για να «ξετυλιχτεί».
Μέλισσα: η μαγείρισσα
Οι μέλισσες παράγουν μέλι μέσα σε μελίσσια εδώ και 1500 χρόνια. Αυτό το κάνουν για να εξασφαλίσουν αρκετό φαγητό για την κυψέλη τους για το χειμώνα, όταν δεν υπάρχουν λουλούδια και νέκταρ. Οι μέλισσες χωρίζονται σε βασίλισσα, κηφήνες και εργάτριες. Οι εργάτριες είναι 50.000-60.000 σε κάθε «αποικία» και αυτές είναι που συγκεντρώνουν το νέκταρ που χρειάζεται για να γίνει το μέλι. Και κάτι άσχετο: η μέλισσα χτυπάει τα φτερά της 11.400 φορές το λεπτό. Γι’ αυτό και κάνει το χαρακτηριστικό της ζουζούνισμα!
Μυρμήγκι: ο κηπουρός
Τα εργατικά μυρμήγκια δε θα μπορούσαν να μη χρησιμεύουν κι αυτά κάπου. Η δουλειά τους είναι αυτή του κηπουρού: κόβουν ημικύκλια από τα φύλλα των δέντρων, τα κουβαλάνε μαζί τους κάτω από το έδαφος, τα μασάνε και τα χρησιμοποιούν στη φωλιά τους. Από εκεί και πέρα, τα φύλλα και οι μύκητες αυτοί αποτελούν λίπασμα για τα πάνω στρώματα του εδάφους.
Πασχαλίτσα: ο εξολοθρευτής
Οι πανέμορφες πασχαλίτσες είναι μικρές στο μάτι αλλά…μεγάλοι εξολοθρευτές. Πολλοί αγρότες τις χρησιμοποιούν αντί για εντομοκτόνα, αφού τρώνε τα παράσιτα, δηλαδή τα ενοχλητικά ζουζούνια που καταστρέφουν τα φυτά.. Μια πασχαλίτσα-προνύμφη τρώει 25 παράσιτα την ημέρα, ενώ μια πασχαλίτσα-ενήλικας τρώει πάνω από 50! Κι όλα αυτά, όταν η ίδια η πασχαλίτσα έχει μήκος μόνο 4-8 χιλιοστά.
Σκαθάρι: ο σκουπιδιάρης
Κάποια είδη σκαθαριών έχουν τόσο «βρώμικα» γούστα, που βοηθούν τη φύση να ανακυκλώσει τα σκουπίδια της. Έτσι, καθαρίζουν την επιφάνεια της γης από τις ακαθαρσίες άλλων ζώων, αφού μόλις τις βρουν τις τυλίγουν σε μπάλες και τις θάβουν, για να ταΐσουν αργότερα τα μικρά τους. Ακόμα, σκάβουν σιγά-σιγά γύρω από τα πτώματα μικρών πουλιών και θηλαστικών, μέχρι αυτά να θαφτούν κάτω από το έδαφος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου