Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Γιατί όταν ανθίζουν τα φυτά την άνοιξη, υποφέρουμε από φαγούρα και αλλεργία;


Την άνοιξη ο ουρανός γίνεται πιο λαμπερός και όλοι έχουμε τη διάθεση να βρεθούμε κοντά στη φύση, ακόμη κι αν ζούμε σε μια μεγάλη πόλη, όπου το τσιμέντο κυριαρχεί.
Κάθε μπαλκόνι όμως, έχει λίγες ή περισσότερες γλάστρες, που ανάλογα με την ποικιλία τους ανθίζουν χαρίζοντας μια πανδαισία χρωμάτων και μεθυστικά αρώματα.



Η σοφία της φύσης όμως δεν έχει επινοήσει αυτά υπέροχα χρώματα, μόνο και μόνο προς όφελος του ανθρώπου. Ο κυριότερος σκοπός τους είναι να προσελκύσουν τις μέλισσες, πεταλούδες και άλλα έντομα της άνοιξης, τα οποία με το πέταγμά τους θα βοηθήσουν ώστε να μεταφερθεί η γύρη από το ένα φυτό στο άλλο, για να ολοκληρωθεί η γονιμοποίηση των φυτών και κατά συνέπεια η καρποφορία τους.

Αν είχαμε όμως ένα μικροσκόπιο και παρατηρούσαμε πιο προσεκτικά την ατμόσφαιρα γύρω μας κατά την περίοδο της ανθοφορίας, θα διαπιστώναμε ότι ανάμεσα στη συνηθισμένη σκόνη που κυκλοφορεί μέσα στο σπίτι, υπάρχουν επιπλέον περίπου 50 κόκκοι γύρης, ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Με λίγα λόγια, μικροσκοπικοί πολύχρωμοι κόκκοι με έντονο άρωμα, διεισδύουν στα ρουθούνια και τους πόρους του δέρματός μας, με αποτέλεσμα να προκαλούν έντονη φαγούρα, που γίνεται άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο ενοχλητική, ανάλογα με το πόσο ευαίσθητοι είμαστε στις δερματικές ενοχλήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου