Τρίτη 12 Μαΐου 2009
12 Μαΐου: Παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή
Του Δημήτρη Καραγιώργου
Με θέμα ‘Ποιότητα στην Κοινωνική Φροντίδα: Οι νοσηλευτές πρωτοπόροι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας’, γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών.
Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι το πρώτο επίπεδο επαφής με το ΕΣΥ για τα άτομα, τις οικογένειες και την κοινότητα, φέρνοντας την φροντίδα Υγείας όσο το δυνατό πιο κοντά στο χώρο όπου οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται.
Τα διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι συστήματα Υγείας βασισμένα σε ένα ισχυρό προσανατολισμό προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, έχουν τις καλύτερες και τις πιο ακριβοδίκαιες εκβάσεις, είναι αποδοτικότερα, έχουν χαμηλότερες δαπάνες περίθαλψης. Μπορούν να επιτύχουν ικανοποίηση χρηστών από εκείνα τα συστήματα που έχουν ασθενή προσανατολισμό προς την πρωτοβάθμια, η οποία διέπεται από τέσσερις αρχές:
Την ισότητα και καθολική προσβασιμότητα στις υπηρεσίες Υγείας, τη συμμετοχή της κοινότητας στον καθορισμό και την εφαρμογή της ατζέντας στον τομέα Υγείας, τις διατομεακές προσεγγίσεις στην Υγεία και την κατάλληλη τεχνολογία.
Οι στρατηγικές που αναπτύσσουν ή που ενισχύουν συστήματα βασισμένα στην πρωτοβάθμια θα απαιτήσουν κοινές προσπάθειες από τους επαγγελματίες Υγείας, τους πολίτες, τις κυβερνήσεις. Οι νοσηλευτές μπορούν, ενεργούν και πρέπει να διαδραματίσουν ένα ενεργό ρόλο, γιατί όχι και ηγετικό.
Η νοσηλευτική πρακτική αποτελεί την ουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εμπεριέχει τη φροντίδα ατόμων όλων των ηλικιών, οικογενειακών ομάδων με ή χωρίς ασθένεια. Οι νοσηλευτές παρέχουν τις υπηρεσίες τους οπουδήποτε υπάρχουν άνθρωποι. Η νοσηλευτική περιλαμβάνει την προαγωγή της Υγείας, την πρόληψη της ασθένειας, την φροντίδα όσων νοσούν, την αποκατάσταση της Υγείας, κώδικας ηθικής του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών, που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1953.
Στην ευρωπαϊκή περιοχή προωθείται η καθιέρωση του οικογενειακού νοσηλευτή (FHN) εστιασμένου στην κοινότητα, ο οποίος φροντίζει όλη την οικογένεια θεωρούμενος ως μέλος της διεπιστημονικής ομάδας.
Θέτοντας λοιπόν τον νοσηλευτή στο επίκεντρο σημαίνει:
* Βελτιωμένη πρόσβαση στην φροντίδα.
* Βελτίωση της πρόληψης των χρόνιων παθήσεων.
* Βελτίωση του δείκτη κόστους αποτελέσματος.
* Βελτιωμένα αποτελέσματα.
* Βελτιωμένη υγειονομική επιτήρηση.
* Βελτιωμένη αποκατάσταση μετά από καταστροφές.
* Βελτιωμένη συμμόρφωση του ασθενούς στην φροντίδα.
* Δραστική τεχνολογία για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου