Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα αδέσποτα...


.
Aπό το http://www.strayshelp.gr
. .
Προς τον κ. Σωτήριο Χατζηγάκη Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Σύντομα κλείνει ένας χρόνος από την ημέρα που ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, εξέδωσε ένα δελτίο τύπου, με θέμα «παράνομη διακίνηση αδέσποτων ζώων», με το οποίο καταστρατηγείται κάθε έννοια νομιμότητας, αφού αλλοιώνει τον υπάρχοντα νόμο 3170/2003, δικαίωμα το οποίο έχει μόνο η Βουλή των Ελλήνων. Παράλληλα με το δελτίο αυτό - εμμέσως πλην σαφώς - καταπατάται και το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, αφού μέσω αυτού περιορίζεται η ατομική ελευθερία του ατόμου. Επίσης τοποθετεί τον Έλληνα πολίτη σε υποδεέστερη μοίρα από τον πολίτη των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και εγκρίτων νομικών στους οποίους απευθυνθήκαμε, οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι των Υπουργείων, «μπορούν μόνο να σχολιάσουν και να επεξηγήσουν την κείμενη νομοθεσία, χωρίς όμως να προβαίνουν σε ερμηνείες που έρχονται σε αντίθεση με το περιεχόμενο της νομοθετικής διάταξης, την οποία προσπαθούν να επεξηγήσουν». Στην ίδια γνωμάτευση, ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει ότι...
«η συγκεκριμένη εγκύκλιος(;) όχι μόνο δεν εξειδικεύει το περιεχόμενο της σχετικής νομοθετικής διάταξης αλλά φαίνεται να τελεί σε αντίθεση με αυτήν».
Με ποιό δικαίωμα, ο κύριος υφυπουργός ορίζει κατά το δοκούν το πόσα ζώα μπορεί να έχει κάθε Έλληνας πολίτης, εφ’ όσον μπορεί να διασφαλίσει την ευζωία τους; Με ποιό δικαίωμα απαιτεί υπεύθυνη δήλωση για το τι θα κάνει ο κάθε Έλληνας πολίτης που καθ’ όλα νομοταγής ταξιδεύει με το ζώο συντροφιάς του από και προς την Ελλάδα; O καθένας γνωρίζει τις άθλιες και τραγικές συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων αλλά και των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε όλη την Ελλάδα, τις χιλιάδες δηλητηριάσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο, τις ειδεχθείς κακοποιήσεις εκατοντάδων ζώων, τα πολτοποιημένα ζώα στους ελληνικούς δρόμους, τους κάδους σκουπιδιών με ζωντανά νεογέννητα κατοικίδια, κ.λ.π.. Για το λόγο αυτό θεωρούμε τη δήλωση του υφυπουργού ότι «έχουν παρθεί πρωτοποριακά μέτρα για τα αδέσποτα ζώα στην χώρα μας» προκλητικά απαράδεκτη. Δεν είμαστε ούτε τυφλοί ούτε αφελείς. Με την ως άνω «εγκύκλιο» χαρακτηρίζουν παράνομο συλλήβδην το έργο και τις προσπάθειες χιλιάδων εθελοντών πολιτών και εκατοντάδων ζωοφιλικών σωματείων και ομάδων, που λόγω της γνωστής και ανύπαρκτης μέριμνας του Κράτους, δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους με απίστευτες δυσκολίες και δαπάνες για τη βελτίωση της γνωστής - ανά την Ευρώπη και όχι μόνο - τραγικής κατάστασης των ζώων συντροφιάς στην Ελλάδα. Ζητάμε από τον Υπουργό κ. Σωτήριο Χατζηγάκη, ο οποίος με το Δελτίο Τύπου της 22.04.09 έδειξε ευαισθησία για το θέμα, εντόπισε σωστά τη σωστή κατεύθυνση που πρέπει να στραφεί η μέριμνα της Πολιτείας για την επίλυση του προβλήματος αυτού και δημόσια δεσμεύτηκε να πάρει μέτρα, να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της συγκεκριμένης «εγκυκλίου» και να επαναφέρει τη διασαλευθείσα νομιμότητα, προβαίνοντας σε κάθε δέουσα ενέργεια για την αποκατάσταση της αλήθειας και της ανυπόστατης παρερμηνείας των διατάξεων των σχετικών νόμων.
Θα πραγματοποιηθεί και διαμαρτυρία μπροστά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων,στις 20/5/09 και ώρα 10π.μ.
Την επιστολή αυτή υπογράφουν οι παρακάτω σύλλογοι: δείτε εδώ

http://press-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου