Αν και δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από τον ΟΗΕ, η Παγκόσμια ημέρα ωκεανών, θεσμοθετήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1992, κατά τη διάρκεια Συνόδου για τη Γη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο.Αν και δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από τον ΟΗΕ, η Παγκόσμια ημέρα ωκεανών, θεσμοθετήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1992, κατά τη διάρκεια Συνόδου για τη Γη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου αυτής, στην οποία συμμετείχαν 150 ηγέτες από όλον τον κόσμο, υπεγράφη η Συνθήκη για τη Βιοποικιλότητα, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαφάνιση σπάνιων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο.
Οι ωκεανοί καταλαμβάνουν το 70% της συνολικής επιφάνειας της γης, ενώ από αρχαιοτάτων χρόνων έχει συνδεθεί με την ανθρώπινη εξέλιξη.
Ο τζίρος δε των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τους ωκεανούς ξεπερνά τα 500 δισεκατομμύρια ετησίως.
Η θαλάσσια ζωή και βιοποικιλότητα στους ωκεανούς απειλούνται στις μέρες μας από την υπεραλίευση, τη μόλυνση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με τη Greenpeace :
Το 76% των ψαριών κινδυνεύει από την εντατική αλιεία.
Το 90% των μεγάλων ψαριών, όπως το τόνος, ο ξιφίας και ο μπακαλιάρος αλιεύονται πέρα από τα ασφαλή όρια για την επιβίωσή τους.
300.000 κητώδη, όπως φάλαινες, δελφίνια και φώκιες, πεθαίνουν κάθε χρόνο παγιδευμένα σε δίχτυα.
6,8 έως 27 εκατομμύρια τόνοι ψαριών απορρίπτονται στη θάλασσα ετησίως, αμέσως μετά την αλίευσή τους, επειδή δεν έχουν μεγάλη εμπορική αξία.
4 δισεκατομμύρια δολάρια κερδίζει η πειρατική αλιεία κάθε χρόνο εις βάρος φτωχών κρατών.
300 εκατομμύρια δολάρια χάνει η Σομαλία κάθε χρόνο από την πειρατική αλιεία.
12.000 τόνοι ερυθρού τόνου, δηλαδή 37% περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, αλιεύονται παρανόμως στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό ωκεανό.
Apo cosmo.gr
Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου