Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Ο Πάπας Βενέδικτος λέει στους ιρλανδούς επισκόπους για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

ΤΟΥΣ ΖΗΤΑΣ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Ο Πάπας Βενέδικτος XVI δήλωσε στους ιρλανδούς επισκόπους κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών τους για το σκάνδαλο παιδεραστείας που έχει ξεσπάσει στην Ιρλανδία ότι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς είναι ένα "ειδεχθές έγκλημα" και ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα, δήλωσε σήμερα το Βατικανό.

"Ο Άγιας Πατέρας παρατήρησε ότι ...
η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και νέων δεν είναι μόνο ένα ειδεχθές έγκλημα, αλλά και μία σοβαρή αμαρτία που προσβάλλει τον Θεό και πληγώνει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου που δημιουργήθηκε κατ' εικόνα Του", αναφέρει η ανακοίνωση του Βατικανού.

"Αν και (ο Πάπας) κατανοεί ότι η τωρινή οδυνηρή κατάσταση δεν θα λυθεί σύντομα, ζήτησε από τους επισκόπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του παρελθόντος με αποφασιστικότητα και την παρούσα κρίση με κουράγιο και ειλικρίνεια", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο Πάπας ζήτησε επίσης από τους επισκόπους να λάβουν "συγκεκριμένα" μέτρα για να "αποκαταστήσουν την ηθική και πνευματική αξιοπιστία της Εκκλησίας".

Ο Πάπας Βενέδικτος καταδίκασε "την επί πολλά χρόνια αποτυχία των αρχών της ιρλανδικής Εκκλησίας να αντιδράσουν με αποτελεσματικότητα στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από μέλη του κλήρου της Ιρλανδίας".

Σύμφωνα με τον Πάπα "η αποδυνάμωση της πίστης ήταν ένας αποφασιστικός παράγοντας που συνέβαλε στο φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων". Γι' αυτό το λόγο ζήτησε "έναν βαθύ θεολογικό στοχασμό" για το θέμα και κάλεσε να υπάρχει "μία καλύτερη πνευματική, ακαδημαϊκή και ποιμενική προετοιμασία των υποψήφιων για την ιεροσύνη και την θρησκευτική ζωή".

Οι ιρλανδοί επίσκοποι από τη μεριά τους εξέφρασαν στον Πάπα τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν με τις πολιτικές αρχές για το σκάνδαλο της παιδεραστείας, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση του Βατικανού.

"Υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν με τις νομοθετικές αρχές της Ιρλανδίας --Βόρειας και Νότιας-- και με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Παιδιών στην Καθολική Εκκλησία", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου