Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι αυτό της κατάργησης των συναλλαγών για ποσά άνω των 1.500 ευρώ δίχως πιστωτική κάρτα ή επιταγή. Μόνο στην Ελλάδα μπορούσε μέχρι σήμερα να πάει κάποιος με μία βαλίτσα λεφτά σε ένα κοσμηματοπωλείο και να αγοράσει το μισό μαγαζί. Μόνο στην Κολομβία, στην Ελλάδα και στη Βραζιλία συμβαίνουν τέτοια πράγματα.
Να σταματήσουν, λοιπόν, οι μεγάλες συναλλαγές. Ίσως και τα 1.500 ευρώ να είναι πολλά! Να έπρεπε το μέτρο να ισχύει από τα 1.000 ή ακόμη και τα 800 ευρώ. Διαμαρτύρονται κάποιοι ότι με αυτό τον τρόπο θα πληγεί το εμπόριο! Τη στιγμή, μάλιστα, που οι περισσότερες συναλλαγές σήμερα ήδη γίνονται με πιστωτικές κάρτες. Η ένσταση αυτή αφορά ίσως κάποια καταστήματα που πωλούν είδη πολυτελείας. Αλλά δεν μπορούμε για αυτό το λόγο και μόνο να ασχολούμαστε άλλα σαράντα χρόνια με τα αυτονόητα.
Δηλώνει ο χ επαγγελματίας 8.000 ευρώ εισόδημα και θέλει να ψωνίσει μόνο για δώρα Χριστουγέννων χρυσά και ασημικά αξίας 10.000 ευρώ; Δεν μπορεί! Δεν πρέπει να του δίδεται αυτή η δυνατότητα. Ας πληρώσει τους φόρους του όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες και ας ξοδέψει τα χρήματά του όπως και όπου αυτός επιθυμεί.
Οι αποδείξεις θα είναι ένας πραγματικός μπελάς για τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα πρέπει να συμπληρώσουν λίστες με τα ακριβή στοιχεία της κάθε απόδειξης. Μπελάς θα είναι και για τις φορολογικές αρχές, οι οποίες είναι αμφίβολο αν θα μπορούν να εξετάσουν ακόμη και το 1% του όγκου των αποδείξεων που θα συσσωρευτεί στα γραφεία τους. Αλλά κάπως πρέπει να γίνει για να αποκτήσουμε όλοι φορολογική συνείδηση. Δεν είναι μαγκιά να βοηθάμε τον επαγγελματία να κλέβει το κράτος, συναινώντας στη μη έκδοση απόδειξης.
Λέγεται και όχι άδικα ότι η μεγαλύτερη αδυναμία μας είναι η έλλειψη αποτελεσματικότητας στον κρατικό μηχανισμό. Θεωρείται δύσκολο να γίνει σωστή εποπτεία της αγοράς με τους υπάρχοντες μηχανισμούς στις εφορίες. Η παρατήρηση είναι σωστή πέρα για πέρα. Αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να μην λαμβάνουμε, τελικώς, το παραμικρό μέτρο. Ότι πρέπει οι υπηρεσίες αυτές να αναδιοργανωθούν και ότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει με κάθε θυσία την αδιάβλητη λειτουργία τους, είναι βέβαιο. Ας σταματήσουμε, όμως, να χρησιμοποιούμε τις γνωστές αδυναμίες του κράτους ως άλλοθι για τη δική μας απροθυμία να συνεισφέρουμε για το γενικό καλό. Ας κάνουμε εμείς πρώτοι το καθήκον μας και έπειτα θα έχει μεγαλύτερη αξία η απαίτησή μας από τον κ. Παπακωνσταντίνου να κάνει και τα επόμενα βήματα.
Πρέπει να αλλάξουμε. Εμείς οι ίδιοι ως άνθρωποι. Να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας, αν δεν θέλουμε να βουλιάξουμε. Λένε οι ηγέτες της αριστεράς ότι θα πρέπει να αυξηθεί η φορολογία στις επιχειρήσεις και να μην ισχύσουν τα μέτρα για τους εργαζόμενους. Είτε πιστεύουν ότι απευθύνονται σε ημιμαθείς, είτε πραγματικά και οι ίδιοι αγνοούν την πραγματικότητα. Δεν καταλαβαίνουν ότι η αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις είναι ένα ακόμα μείον στην ανταγωνιστικότητά τους. Και ίσως κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, όταν αγνοούν ότι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης πλήττει τους επιχειρηματίες και το μεγάλο κεφάλαιο. Οι επιχειρήσεις μπορεί να πληρώνουν 25% και 20% φόρο στα κέρδη τους, αλλά τα μερίσματα, τα χρήματα που παίρνει ο μέτοχος, θα φορολογούνται συνολικά μέχρι και 40%.
Λένε, επίσης, ότι είναι άδικες οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Τι είναι αυτό που αλλάζει; Ότι θα παίρνουμε σύνταξη με βάση τις εισφορές μας. Υπάρχει κάτι δικαιότερο απ’ αυτό; Γίνεται να εισπράττουμε διπλάσια και τριπλάσια σύνταξη σε σχέση με αυτή που αναλογεί στις εισφορές μας; Κι αν αυτό γίνεται, που μέχρι σήμερα γίνεται, ποιος θα κληθεί στο τέλος να πληρώσει; Πάλι εμείς, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Καλλιεργείται ένα κλίμα λαϊκισμού που στόχο έχει να χαϊδέψει τα αυτιά όλων μας και να ανατραπεί η αποτελεσματική εφαρμογή των νέων μέτρων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα πέσει στο κενό. Κι είναι ευχάριστο ότι κάτι άρχισε επιτέλους να κινείται, αλλά και το ότι ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που παραμονεύουν και φαίνεται να είναι έτοιμος για μεγάλες ανατροπές. Η κυβέρνηση δεν έχει παρά να συνεχίσει να εφαρμόζει τα... αυτονόητα!
Θανάσης Μαυρίδης
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου