Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Τουρκία: Καταδικάσθηκε καλλιτέχνης επειδή έκανε κολάζ με τον Ερντογάν


Δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη επέβαλε χρηματικό πρόστιμο σε ένα Βρετανό καλλιτέχνη, μόνιμο κάτοικο Τουρκίας, ο οποίος σε πίνακα-κολάζ χλευάζει τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Το έργο του 59χρονου Μάικλ Ντίκινσον "Good Boy", απεικονίζει τον Ερντογάν σε σώμα σκύλου δεμένο με την αμερικανική σημαία. Ο Ντίκινσον θέλησε να τονίσει ότι η τουρκική κυβέρνηση ακολουθεί πιστά και χωρίς παρεκκλίσεις τις εντολές της Ουάσιγκτον.
Το δικαστήριο δεν πείσθηκε από τα επιχειρήματα της υπεράσπισης περί "καλλιτεχνικής ελευθερίας και ελεύθερης έκφρασης". Επέβαλε πρόστιμο που θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τον Μάρτιο. Ο Ντίκινσον, που αρνείται να πληρώσει, αντιμετωπίζει το φάσμα της απέλασης ή ακόμη και της φυλάκισης.
Την ίδια στιγμή, πρώτη κατατάσσεται η Τουρκία στη λίστα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έβγαλε 2.395 αποφάσεις το 2009 καταγράφοντας ετήσια άνοδο ύψους 27%, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του που δημοσιοποιήθηκε στις 30.1.2010 στο Στρασβούργο.
Η Τουρκία παραμένει πρώτη στη λίστα των χωρών με τις περισσότερες παραβιάσεις, συνολικά 341, τριάντα από τις οποίες αφορούν στην απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ανθρώπων, και περισσότερες από 200 για κακή λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας.
Η Ρωσία βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 210 επιβεβαιωμένες παραβιάσεις, μεταξύ αυτών 3 για βασανιστήρια και 84 και απάνθρωπη μεταχείριση, κυρίως από υποθέσεις που αφορούσαν την Τσετσενία.
Ακολουθεί η Ρουμανία με 153 παραβιάσεις, οι μισές από τις οποίες για μη προστασία της ιδιοκτησίας και η Πολωνία (123) με δέκα περιπτώσεις κακής μεταχείρισης ανθρώπων και περίπου 100 για μη δίκαιες δίκες.
Και ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων εμφανίζεται αυξημένος κατά 23% το 2009, φτάνοντας τις 119.300.
Περισσότερες από τις μισές αγωγές προέρχονται, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, από τη Ρωσία (28,1%), την Τουρκία (11%), την Ουκρανία (8,4%) και τη Ρουμανία (8,2%).ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου