Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Mεγάλη αρχαιολογική έκθεση για την Κύπρο στη Γερμανία



CyΕκθεση, υπό το γενικό τίτλο «Κύπρος – Το νησί της Αφροδίτης» , πανευρωπαϊκά μοναδική στο είδος της και σε μέγεθος, θα εγκαινιαστεί στις 12 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2010. Η μεγαλύτερη αρχαιολογική έκθεση για την Κύπρο, θα πραγματοποιηθεί φέτος στην πόλη Hildesheim στην Κάτω Σαξωνία της Γερμανίας και θα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και της Γερμανίδας Καγκελαρίου κας Angela Merkel.
Στην ανακοίνωση του Μουσείου Roemer- und Pelizaeus-Museum του Hildesheim αναφέρεται, επίσης, ότι η Γερμανική Κυβέρνηση χρηματοδοτεί με ένα μεγάλο ποσό την έκθεση, «με αυτό δε τον τρόπο αναγνωρίζεται και εκτιμάται ο ιδιαίτερος ρόλος της Κύπρου ως κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Πολυπολιτισμικότητα, ειρηνική συμβίωση και οικονομική ευμάρεια ήταν τα χαρακτηριστικά των αρχαίων πόλεων-βασιλείων της Κύπρου, αναφέρεται περαιτέρω και σημειώνεται ότι Ανατολή και Δύση στην αρχαία εποχή δεν ήταν αντίπαλοι αλλά λειτουργούσαν ως εταίροι, οι οποίοι κέρδιζαν μέσα από τη συνεργασία ο ένας από τον άλλο. Στην έκθεση παρουσιάζονται ιδιαίτερα αυτά τα πλεονεκτήματα της πολυμερούς συνεργασίας στην αρχαία κοινωνία, η οποία μπορεί να αναδειχθεί σε πρότυπο για τη σύγχρονη κοινωνία του 21ου αιώνα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Κατά το 2010, έτος εορτασμών της 50ης επετείου της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Μουσείο στο Hildesheim κατάφερε – για πρώτη φορά- να συγκεντρώσει πάνω από 200 ξεχωριστά και σημαντικά εκθέματα, από τα οποία 120 αντικείμενα προέρχονται από κυπριακά μουσεία, σε μια μοναδική έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου