Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010

Ας προσέχουμε περισσότερο από που ψωνίζουμε! ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΤΑΙΡΙΕΣ!ΠΡΟΣΤΙΜΑ-ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΕΦΕΤ!

Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσον και μετά από καταγγελίες καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις. Στις ανωτέρω ...
επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλι! ο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 381.000 ΕΥΡΩ . Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν :

1. Πρόστιμο 7.000 ΕΥΡΩ στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΠΑΠΑΦΗ 209 & ΑΓΡΙΑΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε ουσιώδης τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας και αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ανάλωσης.

2. Πρόστιμο 3.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση με την επωνυμία BAZAAR AE, που βρίσκεται στη ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 17 - 19 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, το τμήμα κρεοπωλείου βρίσκεται σε άμεση συνέχεια του τμήματος σερβιρίσματος τυροκομικών - αλλαντικών με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενων επιμολύνσεων, γίνεται παραγωγή τριμμένου τυριού, υπάρχει τμήμα κρεοπωλείου χωρίς τις σχετικές άδειες και δεν εφαρμόζεται σύστημα αυτοελέγχου με βάση τις αρχές HACCP.

3. Πρόστιμο 7.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση μεταποίησης γάλακτος με την επωνυμία ΤΣΑΚΟΥΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ, που βρίσκεται στον ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκαν μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και προσωπικού.

4. Πρόστιμο 2.000 ΕΥΡΩ στο αρτοποιείο με πώληση ειδών ζαχαροπλαστικής - γάλακτος - εμφιαλωμένων ποτών με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΒΟΥΛΤΣΙΟΥ ΟΕ, που βρίσκεται στην ΕΜΠΕΔΟΚΛΕΟΥΣ 40 ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν μερίμνησε για την σωστή αποθήκευση και έκθεση προς πώληση των προϊόντων και δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για τη διαρρύθμιση των χώρων, για τον κατάλληλο εξοπλισμό και τον κατάλληλο φυσικό ή μηχανικό αερισμό στο παρασκευαστήριο και για τους χώρους υγιεινής των εργαζομένων.

5. Πρόστιμο 3.000 ΕΥΡΩ στο εργαστήριο τροφίμων με την επωνυμία ΛΩΛΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ - DELICIOUS, που βρίσκεται στην ΚΑΡΑΝΙΒΑΛΟΥ 38 ΤΟΥΜΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

6. Πρόστιμο 10.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση τυποποίησης τυροκομικών προϊόντων με την επωνυμία ΜΠΟΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - ΓΡΕΒΕΝΑ, που βρίσκεται στην ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΡΑΝΟΥ 31 ΣΥΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν μερίμνησε ώστε τα τυροκομικά προϊόντα να πληρούν τις προδιαγραφές της νομοθεσίας ως προς την επισήμανση, με αποτέλεσμα τη δέσμευση και την καταστροφή μέρους αυτών με τον χαρακτηρισμό μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση επειδή δεν υπήρξε μέριμνα για τη φύλαξη μέρους των δεσμευμένων τροφίμων μέχρι την οριστική λήψη! της απόφασης για την τύχη τους.

7. Πρόστιμο 5.000 ΕΥΡΩ στο εστιατόριο με την επωνυμία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΘΕΡΜΑΪΣ, που βρίσκεται στην Κ. ΧΑΨΑ - Δ. ΚΑΡΑΟΛΗ ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν μερίμνησε για την έκδοση άδειας λειτουργίας του παρασκευαστηρίου που χρησιμοποιούσε για τις ανάγκες του καταστήματος, δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση των τρωκτικών και των βλαβερών εντόμων, για τη διαρρύθμιση των χώρων και τον κατάλληλο εξοπλισμό του παρασκευαστηρίου, επαναχρησιμοποιούσε περιέκτες άλλων τροφίμων οι οποίοι είναι μιÎ! �ς χρήσεως και, τέλος, τα τυποποιημένα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν έφεραν όλες τις ενδείξεις που απαιτούνται από τη νομοθεσία.

8. Πρόστιμο 4.000 ΕΥΡΩ στη βιομηχανία γάλακτος με την επωνυμία ΣΕΡΓΑΛ ΑΕ, που βρίσκεται στο 1ο ΧΛΜ. Ε.Ο. ΣΕΡΡΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε η παρασκευή και διάθεση μη ασφαλών τροφίμων.

9. Πρόστιμο 5.000 ΕΥΡΩ στο εργαστήριο τροφίμων - υπηρεσίες catering - μενού διατροφής με την επωνυμία ΤΣΙΛΟΓΛΑΝΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ - DIETLINE, που βρίσκεται στον ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑ ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΚΙΛΚΙΣ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων, μη ασφαλή - ακατάλληλα για την υγεία τρόφιμα, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας του προσωπικού και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

10. Πρόστιμο 2.000 ΕΥΡΩ στο πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΧΑΣΙΩΤΗ ΣΟΦΙΑ - ΧΑΣΙΩΤΗΣ, που βρίσκεται στην Π. ΙΩΑΚΕΙΜ 14 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν μερίμνησε για την εφαρμογή ορθών αποθηκευτικών πρακτικών στα ψυγεία ώστε η διαρρύθμιση και η χωροθέτηση να επιτρέπουν επαρκή συντήρηση, καθαρισμό και απολύμανση και για τον κατάλληλο φυσικό ή μηχανικό αερισμό στο πατάρι.

11. Πρόστιμο 2.000 ΕΥΡΩ στο κρεοπωλείο με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ ΟΕ, που βρίσκεται στη ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 90 ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, δεν τηρούνται οι διατάξεις για τα υποπροϊόντα κρεοπωλείου και δεν εφαρμόζονται τα απαιτούμενα προγράμματα και σύστημα αυτοελέγχου με βάση τις αρχές HACCP.

12. Πρόστιμο 2.000 ΕΥΡΩ στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ, που βρίσκεται στο 14ο ΧΛΜ Ε.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ, διότι βρέθηκε δείγμα "εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο" μη κανονικό.

13. Πρόστιμο 5.000 ΕΥΡΩ στο αναψυκτήριο με εργαστήριο με την επωνυμία SITOS, που βρίσκεται στη ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ 49 ΛΑΡΙΣΑ, διότι διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

14. Πρόστιμο 10.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση γαλακτοκομικών με την επωνυμία ΚΡΙΑΡΑΣ ΑΕ, που βρίσκεται στους ΜΑΛΑΔΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, διότι βρέθηκε δείγμα "γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ" μη κανονικό - μη ασφαλές, διότι περιείχε ουσίες των οποίων η χρήση απαγορεύεται σε τυριά προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

15. Πρόστιμο 3.000 ΕΥΡΩ στην ψαροταβέρνα με την επωνυμία ΦΑΝΗ ΣΙΔΕΡΗ - "ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΨΑΡΙ", που βρίσκεται στα ΓΛΥΦΑ ΗΛΕΙΑΣ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και μικρές αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης. Επίσης, βρέθηκαν μέσα στον καταψύκτη τρόφιμα τα οποία χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και στη συνέχεια κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

16. Πρόστιμο 5.000 ΕΥΡΩ στο αρτοποιείο - ζαχαροπλαστείο με την επωνυμία ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, που βρίσκεται στην ΠΑΤΡΩΝ ΠΥΡΓΟΥ 141 & ΛΕΥΚΑΣ ΠΑΤΡΑ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης. Επίσης, βρέθηκαν τρόφιμα σε συνθήκες συντήρησης διαφορετικές από τις προβλεπόμενες τα οποία είχαν παρασκευαστεί σε χώρο που δεν διέθετε υποδομή παρασκευαστηρίου, τρόφιμα χωρίς επισήμασνη τα οποία είχαν καταψυχθεί από την επιχείρηση χωρίς αυτή να διαθέτει την προβλεπόμενη άδεια και τα οποία χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και στη συνέχεια κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου