Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010

Ατυχής ο χαρακτηρισμός για τη γενοκτονία των Αρμενίων λέει ο Σουηδός ΥΠΕΞ

ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ χαρακτήρισε σήμερα "ατυχή" την ψήφιση από το κοινοβούλιο της χώρας του πρότασης που χαρακτηρίζει "γενοκτονία" τις σφαγές των Αρμενίων το 1915, και η οποία έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας.

"Αυτό είναι ατυχές, διότι η ...
πολιτικοποίηση της ιστορίας δεν εξυπηρετεί κανένα", δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης, στην Σαρισέλκα της Φινλανδίας, με αρκετούς από τους ομολόγους του της ΕΕ, ανάμεσα τους και ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας, Αχμετ Νταβούτογλου.

"Αυτό που θέλουμε είναι η συμφιλίωση μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων", και αποφάσεις όπως αυτή τείνουν να αυξήσουν τις εντάσεις και όχι να τις μειώσουν", πρόσθεσε ο Μπιλντ.

"Ανησυχώ για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας, στην οποία εμείς οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν επενδύσει τόσο πολύ ενέργεια", αλλά παραμένει "εύθραυστη", εκτίμησε.

Η πρόταση που πέρασε την Πέμπτη από το σουηδικό κοινοβούλιο αναφέρει ότι "η Σουηδία αναγνωρίζει τη γενοκτονία του 1915 κατά των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Χαλδαίων των Σύρων και των Ελλήνων Ποντίων", στην προκειμένη περίπτωση το σύνολο των χριστιανικών μειονοτήτων που ζούσαν στην Οθωμανική επικράτεια την εποχή εκείνη.

Ο κ. Μπιλντ είχε συνάντηση την Παρασκευή το βράδυ με τον κ. Νταβούτογλου για να προσπαθήσει να κατευνάσει την οργή των τουρκικών αρχών, οι οποίες αντέδρασαν σθεναρά. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στη Σουηδία την επόμενη εβδομάδα.

Στην Φινλανδία, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέλαβε την κριτική της κυβέρνησής του.

"Η θέση του σουηδικού κοινοβουλίου είναι συγκλονιστική για εμάς, διότι τα κοινοβούλια δεν θα πρέπει να αποφασίζουν για το ποια είναι η ιστορία, είναι απαράδεκτο», είπε, αναφερόμενος όχι μόνο στο σουηδικό ψήφισμα, αλλά και σε απόφαση που πρόσφατα ψηφίστηκε από επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τη "γενοκτονία" των Αρμενίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου