Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα







Η ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε διεθνές επίπεδο αναφέρει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες όπως το Ιράν, η Κίνα, η Κούβα και η Βιρμανία.

Στην έκθεση του το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Ιράν περιορίζει σοβαρά το δικαίωμα των πολιτών να αλλάξουν ειρηνικά τη κυβέρνηση της χώρας τους με ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές. Η έκθεση επισημαίνει ότι το μητρώο του Ιράν στο τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδεινώθηκε το 2009, ιδιαίτερα μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.

Επίσης στην ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρεται ότι το μητρώο της Κίνας «παραμένει προβληματικό και επιδεινώθηκε σε ορισμένες περιοχές». Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, η κυβέρνηση της Κούβας προέβη σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρατουμένων και πολιτικών αντιπάλων. Επίσης συνεχίστηκαν οι «κατάφορες και σοβαρότατες», όπως χαρακτηρίζονται, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βιρμανία.

Για την Ευρώπη, η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ αναφέρει ότι η κατάσταση στην Ρωσική περιοχή του Καυκάσου έχει επιδεινωθεί το τελευταίο χρόνο, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά ανταρτών, Ισλαμιστών εξτρεμιστών και εγκληματικών συμμοριών. Ο αριθμός των δολοφονιών αυξήθηκαν το τελευταίο χρόνο στην Τσετσενία, την Ινγκουσετία και το Νταγκεστάν, αναφέρει η έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι αρχές ενήργησαν αυθαίρετα, στοχοποιώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, οικογένειες υπόπτων ανταρτών για αντίποινα. Επίσης σύμφωνα με την έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, η Ρωσική κυβέρνηση ενέτεινε τις προσπάθειες της για την φίμωση δημοσιογράφων που καλύπτουν θέματα όπως η κατάσταση στην Τσετσενία, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι επικρίσεις σε βάρος κυβερνητικών αξιωματούχων. Το τελευταίο χρόνο 8 δημοσιογράφοι και πολλοί ακριβιστές για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δολοφονήθηκαν στη Ρωσία, και οι δολοφονίες τους παραμένουν ανεξιχνίαστες, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Για την Ελλάδα η έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει ότι σημειώθηκαν ορισμένες παραβιάσεις από μέρους των δυνάμεων ασφάλειας, ιδιαίτερα σε βάρος παράνομων μεταναστών και αθιγγάνων. Παρατηρήθηκαν επίσης κακές συνθήκες κράτησης σε πολλές φυλακές και σε εγκαταστάσεις συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών. Η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ επισημαίνει παράλληλα ορισμένους νομικούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και στην θρησκευτική ελευθερία, καθώς και ελλείψεις σε μέσα και νομική βοήθεια για άτομα που ζητούν άσυλο και για πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου