Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

ΑΙΣΧΟΣ! Ληστείες: έγιναν ρουτίνα - Εξαρση της εγκληματικότητας στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας, δείχνουν στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.



«Μια από τις σφαίρες του ληστήτον τραυμάτισε λίγο πιο πάνω από την καρδιά. Ευτυχώς δεν έπληξε ζωτικά όργανα. Σώθηκε από καθαρή τύχη. Ο γιατρός μάς είπε ότι μία στο εκατομμύριο μπορεί να συμβεί. Τόση ήταν η απόσταση που τον χώρισε από τον θάνατο».

Η κ. Αποστολοπούλου, ιδιοκτήτρια καταστήματος ψιλικών στην οδό Δέδε στις Αχαρνές, υπέστη τέτοιο σοκ ώστε για τουλάχιστον τρεις μήνες χρειαζόταν ψυχολογική υποστήριξη. «Πώς να επιστρέψεις στο μαγαζί σου, πώς να δουλέψεις ύστερα από όσα έγιναν; Είδα τον σύζυγό μου πεσμένο στο πάτωμα μέσα στα αίματα και κινδύνευσα και εγώ από τους πυροβολισμούς».

Την προηγουμένη λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στηνίδια περιοχή, ένας οικογενειάρχης έπεσε θύμα ληστείας: την ώρα που στάθμευσε το αυτοκίνητότου και προχωρούσε προς το σπίτι του, οι δράστες τον ακινητοποίησαν με taser (συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης) και του πήραν το αυτοκίνητο.


Η εγκληματικότητα όμως είναι κομμάτι της καθημερινότητας στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας, τόσο στιςυποβαθμισμένες του κέντρου όσο και σε περιοχές όπως το Μαρούσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα συνηθισμένο Σαββατοκύριακο, όπως ήταν αυτό της 6-7 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε η ΕΛ.ΑΣ. στα «ΝΕΑ», τα Τμήματα Ασφαλείας στον Άγιο Παντελεήμονα, τις Αχαρνές και το Μαρούσι ανέλαβαν υποθέσειςληστειών, κλοπών και διαρρήξεων, κλοπών αυτοκινήτων: εννιά κλοπές και διαρρήξεις καταγγέλθηκαν εκείνο το Σαββατοκύριακο στον Άγιο Παντελεήμονα, όσες και στο Μαρούσι, ενώ 11 ήταν ο αντίστοιχος αριθμός στις Αχαρνές.Ταυτόχρονα με την έκρηξη της εγκληματικής βίας, όμως, παραμένουν χαμηλά τα ποσοστά των εξιχνιάσεων που δείχνουν την αποτελεσματικότητα των αστυνομικών υπηρεσιών.

Σφαίρες στο ψιλικατζίδικο


Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από την ημέρα που εισέβαλαν ληστές στο κατάστημα ψιλικών του 48χρονου Νίκου Αποστολόπουλου και οι τρύπες από τις σφαίρες στο ταβάνι και στον τοίχο πίσω από τον πάγκο θυμίζουν την τρομακτική εμπειρία της οικογένειας.

Περικυκλωμένη από γκέτο, η περιοχή των Αχαρνών δεινοπαθεί από τις επιθέσεις κακοποιών. Και όσο περνά ο καιρός, σύμφωνα με κατοίκους, η κατάσταση επιδεινώνεται. Από τις μικροκλοπές που διέπρατταν χρήστες, η περιοχή έχει περάσει πλέον στη βαριά εγκληματικότητα με οργανωμένες επιδρομές σε σπίτια και καταστήματα και επιθέσεις με την απειλή όπλων ή με συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης εναντίον κατοίκων. Μάλιστα, ληστείες πλέον καταγράφονται ακόμη και μέρα- μεσημέρι.

Η ληστεία στο κατάστημα ψιλικών της οικογένειας Αποστολοπούλου έγινε στις 11.30 το πρωί. Στόχος, όπως λέει η ιδιοκτήτρια, ήταν ο διανομέας τσιγάρων, ο οποίος εφοδιάζει το κατάστημα. «Την ώρα που ετοιμαζόμουν να του πληρώσω τα χρήματα για τα τσιγάρα, εισέβαλαν στο κατάστημα οι δυο ληστές. Φορούσαν μάσκες και κρατούσαν πιστόλια.Πυροβόλησαν για εκφοβισμό δυο φορές στο ταβάνι και φώναξαν “πέστε κάτω, ληστεία”. Ο ένας μας απειλούσε με το όπλο και ο άλλος πλησίασε τον διανομέα και του άρπαξε το τσαντάκι που είχε στη μέση του με εισπράξεις γύρω στα 7.000 ευρώ».

Ο κ. Αποστολόπουλος προσπάθησε να αντιδράσει. «Μην κάνεις καμία κίνηση, άσ΄ τους να τα πάρουν όλα», τον παρακάλεσε η σύζυγός του. Οργισμένος τότε ο ένας από τους ενόπλους πυροβόλησε εναντίον του και τον τραυμάτισε κοντά στο στήθος.


«Από τον περασμένο Σεπτέμβρη που ανοίξαμε το κατάστημα δεχόμαστε επιθέσεις. Δυο φορές διέρρηξαν το κατάστημα, έσπασαν τα τζάμια και μετά άρπαξαν εμπορεύματα. Δεν είχαμε προλάβει ακόμα να τοποθετήσουμε τα ρολά. Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε πιο συχνά τους αστυνομικούς στις περιπολίες τους. Δεν ξέρω όμως τι φταίει, τι τους φρενάρει και δεν έχουν αποτελέσματα», λέει η κ. Αποστολοπούλου.

ΟΙ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ
στην Αττική κατά 44% σε σχέση με το 2008 ενώ το ποσοστό των εξιχνιάσεων από 26% έπεσε στο 22,41%

«Εχουν ληστέψει τα περίπτερα της γειτονιάς μου από δυο φορές»

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ με δύο ένοπλους είχε έρθει το περασμένο φθινόπωρο ο ιδιοκτήτης περίπτερου στη λεωφόρο Πάρνηθας κ. Στέλιος Φράγκος:


«Δεν υπάρχει περίπτερο στον Δήμο που να μην έχει γίνει ληστεία δυο και τρεις φορές. Στην περίπτωσή μου η ληστεία έγινε γύρω στις 10.30 το βράδυ. Έβρεχε και είδα δυο νεαρούς να πλησιάζουν. Θεώρησα τις κινήσεις τους ύποπτες και κλειδώθηκα στο περίπτερο. Πλησίασαν και έβγαλαν όπλα. Ο ένας προσπάθησε να ορμήσει από το μπροστινό παράθυρο του περιπτέρου αλλά τον απώθησα. Ο άλλος τότε έσπασε το πλαϊνό παράθυρο με το όπλο. Καθώς ήμουν σκυμμένος για να προφυλαχθώ, πάτησα το μπουτόν συναγερμού- για να ειδοποιήσω την Αστυνομία. Παράλληλα, προσπάθησα να πάρω τηλέφωνο. Αν και ειδοποίησα εγκαίρως την Αστυνομία καθυστέρησαν, υπολογίζω γύρω στα 20 λεπτά, να επέμβουν. Αν υπάρχει τέτοια καθυστέρηση προσέγγισης στο δικό μου περίπτερο που βρίσκεται σε κεντρική λεωφόρο, τι θα συμβεί αν γίνει κάποιο περιστατικό σε πιο απομακρυσμένο σημείο; Πότε θα φτάσει η Αστυνομία;». (πηγή)
ΑΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου