Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Μεταμόσχευση ματιών σε τυφλό κοριτσάκι

Το πολύτιμο «δώρο» της όρασης πρόσφεραν οι γιατροί του νοσοκομείου Moorfields and Great Ormond Street στη Μ. Βρετανία, όταν τοποθέτησαν ένα ζευγάρι προσθετικά μάτια στην 3χρονη Shams Kareem από το Ιράκ, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη βόμβας το Νοέμβριο του 2006.
Η 3χρονη υποβλήθηκε σε τέσσερις δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις τις τελευταίες επτά εβδομάδες σε νοσοκομεία του Λονδίνου.
Τελικά, την περασμένη εβδομάδα, ο 32χρονος πατέρας της Shams, Kareem, έφτασε και ο ίδιος στη βρετανική πρωτεύουσα και συγκλονισμένος που είδε ότι οι εγχειρίσεις ήταν επιτυχείς και η κόρη του μπορούσε εν μέρει να δει, αναφώνησε: «Θεέ μου, θεέ μου, ο τυφλός μου άγγελος έχει μάτια τώρα»!
Το κόστος των επεμβάσεων ανέλαβαν οι αναγνώστες της βρετανικής εφημερίδας «Sunday Times», οι οποίοι διάβασαν για το δράμα της 3χρονης και πρόσφεραν συνολικά 148.000 ευρώ για τη νοσηλεία της.
Εκτός από τη μερική επαναφορά της όρασής της, η συγκεκριμένη επέμβαση έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς πως σε πολλές αραβικές χώρες η αναπηρία στιγματίζεται έντονα από τις τοπικές κοινωνίες και οδηγεί αρκετές φορές σε στέρηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, την επαγγελματική καριέρα και το γάμο.
Hellenic Business

1 σχόλιο: