Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Μάστιγα το σπάσιμο τζαμιών οχημάτων στις μεγάλες πόλεις


Του Κώστα Ονισένκο, στην Καθημερινή

Ο φόβος να βρουν ανοιγμένο το αυτοκίνητό τους επιβεβαιώνεται καθημερινά για δεκάδες οδηγούς στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της αστυνομίας, πέρυσι καταγράφηκαν 21.712 περιπτώσεις κλοπών αντικειμένων μέσα από αυτοκίνητα (το 30% του συνόλου των κλοπών -72.658-, περίπου 60 περιστατικά ημερησίως) ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο εξάμηνο καταγράφεται αύξηση που αγγίζει και το 40%.

Οργανωμένες σπείρες κακοποιών, χρήστες ναρκωτικών και ανήλικοι παραβάτες πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των σταθμευμένων οχημάτων σπάζοντας το πλαϊνό τζάμι και αφαιρώντας από μέσα ό, τι βρίσκουν. Τις περισσότερες φορές, οι φθορές στα αυτοκίνητα ξεπερνούν την αξία των κλοπιμαίων αντικειμένων. Ο χρόνος που χάνει ο ιδιοκτήτης του Ι. Χ. για την αλλαγή του κρυστάλλου και την επικοινωνία με την ασφαλιστική του καθιστά το πρόβλημα μεγάλο πονοκέφαλο. Μεγάλο μέρος ιδιοκτητών Ι. Χ. δεν καταγγέλλουν στην αστυνομία την κλοπή εξαιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται. Σύμφωνα με πηγές από τον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών, που καλούνται να καλύψουν οικονομικά τα «σπασμένα», η αύξηση των κρουσμάτων «μερικών κλοπών» στα αυτοκίνητα φτάνει μέχρι και τα 40% μέσα στο τελευταίο εξάμηνο (ανάλογα την ασφαλιστική). Οποιοσδήποτε κυκλοφορεί στο κέντρο μπορεί να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση από τα σκορπισμένα γυαλιά στα πεζοδρόμια κάθε πρωί.

Επαγγελματίες που τοποθετούν τζάμια στα αυτοκίνητα αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά έχουν πυκνώσει και επεκταθεί σε περιοχές εκτός του κέντρου. «Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πάρα πολλά κρούσματα στο Μεταξουργείο, ενώ πρόβλημα είχε παρουσιαστεί για ένα διάστημα και στου Ψυρρή. Πάρα πολλά περιστατικά μάς έρχονται από Ομόνοια, Πλατεία Βάθης, Αγιο Παντελεήμονα, Πατήσια, Σεπόλια κ. ά. Επίσης, πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στο Αιγάλεω, στο Περιστέρι κ. ά.» περιγράφει ο κ. Ευάγγελος Καραμανής, ιδιοκτήτης συνεργείου κρυστάλλων. Προσφάτως, πολύ έντονο πρόβλημα με καθημερινές φθορές και κλοπές σε αυτοκίνητα έχει αποκτήσει και η περιοχή των Εξαρχείων.

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, πολλές φορές οι δράστες είναι συμμορίες Αλγερινών ή Μαροκινών που ξεκίνησαν τη δράση τους από το Μεταξουργείο, την οδό Μάρνη και την πλατεία Βάθης. Στην ίδια περιοχή υπήρχαν παραδοσιακά καφενεία που χρησιμοποιούνταν ως τόποι συγκέντρωσης και αναδιανομής των κλοπιμαίων.

Το «τρίγωνο»

Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της «αγοράς» των κλοπιμαίων βρίσκεται στο «τρίγωνο του διαβόλου», μεταξύ Αθηνάς και Πειραιώς, ενώ η δράση των διαρρηκτών έχει επεκταθεί σε όλες τις γειτονιές των μεγάλων πόλεων. «Αυτού του είδους τα εγκλήματα είναι δύσκολο να εξιχνιαστούν λόγω της φύσης τους. Οι κακοποιοί δρουν περιστασιακά, σε διαφορετικά σημεία κάθε φορά. Πρόκειται κυρίως για νεαρά άτομα, αλλοδαπούς και Ελληνες που έχουν ως στόχο να αφαιρέσουν τα αντικείμενα και στη συνέχεια να τα μεταπουλήσουν. Για μας είναι ένα μόνιμο πρόβλημα το οποίο «μεταναστεύει» από γειτονιά σε γειτονιά» περιγράφει στην «Κ» ο προϊστάμενος του αρμόδιου τμήματος διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής, Λεωνίδας Πισκοτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου