Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων στο αμερικανικό Κογκρέσο


Ένα ψήφισμα, που θα μπορούσε να προκαλέσει την οργή της Τουρκίας καθώς θα αποκαλεί "γενοκτονία" τη σφαγή των Αρμενίων από τις τουρκικές δυνάμεις την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, θα ψηφίσει τον ερχόμενο μήνα μία επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Ο Χάουαρντ Μπέρμαν, ο Δημοκρατικός επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε σήμερα πως σκοπεύει να καλέσει μία ψηφοφορία της επιτροπής στο μη δεσμευτικό ψήφισμα στις 4 Μαρτίου. Το ψήφισμα θα καλεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να διασφαλίσει πως η πολιτική των ΗΠΑ αναφέρεται επίσημα στη σφαγή ως "γενοκτονία" και να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο όταν εκφωνήσει το ετήσιο μήνυμά του για το θέμα τον Απρίλιο - κάτι που ο Ομπάμα απέφυγε να κάνει πέρυσι.

Η επιτροπή ενέκρινε ένα παρόμοιο προσχέδιο νόμου το 2007, το οποίο όμως δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία στην ολομέλεια εν μέσω φόβων τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς ότι θα αποξένωνε την Τουρκία.
Ο Ομπάμα, ο οποίος ως υποψήφιος αναφέρθηκε στους σκοτωμούς ως γενοκτονία, τον Απρίλιο χρησιμοποίησε τον όρο "θηριωδίες" στην πρώτη του προεδρική ομιλία για το θέμα - προκαλώντας τις έντονες επικρίσεις Αρμενοαμερικανικών οργανώσεων.

newstime

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου