Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Σε ισχύ η κατάργηση βίζας

ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Χωρίς τη χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης βίζας, μπορούν πλέον να ταξιδεύουν οι έλληνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε εφαρμογή της απόφασης που εξέδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, κατά την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Η απόφαση αυτή ...
πρακτικά τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα, ενώ σήμερα ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ B. Σπέκχαρντ μετέβη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας και συνομίλησε με τους ταξιδιώτες που επρόκειτο να αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι η απόφαση για κατάργηση της βίζας, αποδεικνύει το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδος-Ηνωμένων Πολιτειών και πρόσθεσε ότι η απαλλαγή της χρονοβόρας αυτής διαδικασίας απλουστεύει τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ, ενισχύοντας την τουριστική κίνηση μεταξύ των δύο χωρών.

Η κατάργηση της βίζας, απαλλάσσει τους έλληνες πολίτες από μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία, καθώς ο υποψήφιος ταξιδιώτης για τις ΗΠΑ εκτός από το παράβολο που κόστιζε 92 ευρώ θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με το κόστος των ειδικών φωτογραφιών συν τα έξοδα ταχυδρομικών για την αποστολή του διαβατηρίου από την πρεσβεία στον κάτοχο. Τώρα ο ταξιδιώτης για τις ΗΠΑ, δεν έχει παρά να συμπληρώσει, 72 ώρες πριν από το ταξίδι, μέσω Διαδικτύου, μια αίτηση, το λεγόμενο Electronic System Travel Authorization (ESTA), στο οποίο μεταξύ άλλων θα πρέπει να δηλώσει τον προορισμό του και μια ποια εταιρία πετάει. Η απάντηση έρχεται σε λίγες ώρες και με τον αριθμό του ΕSTA ανά χείρας, ο ταξιδιώτης πηγαίνει στο αεροδρόμιο για την αναχώρησή τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ταξιδιώτης να έχει στην κατοχή του έγκυρο Ελληνικό διαβατήριο που έχει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό τσιπ και έχει εκδοθεί μετά τις 26 Αυγούστου 2006.

Η κατάργηση της βίζας αφορά μόνο όσους ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους και η διάρκεια παραμονής στο Αμερικανικό έδαφος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 90 μέρες. Οι φοιτητές και όσοι επιθυμούν να εργαστούν στις ΗΠΑ για μεγάλα διαστήματα θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία έκδοσης της βίζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου